IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шънджън е глобален лидер по ръст на цените на жилищата

Будапеща е най-силно представящата се столица в индекса на Knight Frank

12:23 | 30.03.16 г.
<p>
	Шънджън е един от най-бързо растящите технологични центрове в света. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шънджън е един от най-бързо растящите технологични центрове в света. Снимка: Ройтерс

Шънджън е градът с най-бързо растящи цени на жилищните имоти в глобален мащаб, според данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от онлайн изданието themovechannel.com.

През миналата година цените на жилищата в града са се увеличили с 47,5% на годишна база, което е с 22 процентни пункта повече от увеличението, отчетено във втория в класацията Оукланд (Нова Зеландия).

Представянето на жилищния пазар в Шънджън отразява обрата на пазара на имоти в Китай, отбелязва изданието. След като централното правителство в Пекин разхлаби изискванията за покупка на жилища с цел стимулиране на пазара, търсенето в най-големите градове на Китай се засили.

Шънджън е един от най-бързо растящите технологични центрове в Китай и в глобален мащаб с население от над 10 млн. души и средна възраст на населението около 30 години.

Будапеща е най-силно представящата се столица в индекса на консултантската компания с отчетен годишен ръст на цените на жилищата от 16,3%. Изданието припомня, че столицата на Унгария изпълнява специална инвестиционна програма, съгласно която значително се е засилило търсенето на китайски купувачи на имоти.

От 20-те американски града в индекса Портланд и Сан Франциско с ръстове от съответно 11,4% и 10,4% са най-силно представящите се градове, а Вашингтон – с увеличение от 1,7%, е най-слабо представящият се град в страната.

Въпреки че в 20-те американски града не е отчетен спад на цените на имотите, нито един от тях не успява да се конкурира с Ванкувър, който е лидер по ръст на цените на жилищата в Северна Америка (с повишение от близо 12%).

В 43 от градовете, включени в индекса, е отчетен спад на цените на жилищата. От тях 20 са в Европа и най-вече в южноевропейските държави. Четири от петте града с най-силен спад на цените на жилищата в глобален мащаб се намират в Гърция, Италия и Кипър, посочва изданието.

Като цяло обаче индексът на цените на жилищата във водещите глобални градски центрове се увеличава с 4,4% на годишна база през 2015 г. Очаква се ръстът да продължи на фона на прогнозите за силно увеличение на населението в градовете, което подкрепя цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още