IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уест Енд в Лондон е най-скъпият пазар на офиси в света

В глобален план наемите са се увеличили със 7% през 2014 г.

10:41 | 05.03.15 г.
Уест Енд в Лондон е най-скъпият пазар на офиси в света

Уест Енд в Лондон е най-скъпият пазар на офиси в света за трета поредна година, показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Второто място в класацията уверено се държи от Хонконг. Третата позиция е за Ню Йорк, а в първата десетка попадат още Рио де Жанейро, Делхи, Москва, Токио, Пекин, Сидни и Париж.

Наемите на първокласните офис площи в Уест Енд са се повишили с 4,6% през миналата година, но все още са с 13% под пиковите равнища, достигнати през 2007 г. Очаква се ръстът на наемите да продължи и през тази година заради ограниченото предлагане на площи в района.

“Лондон продължава да привлича големи международни компании, които се установяват там често като “трамплин” за навлизането им в Европа”, коментира Джордж Робъртс, който оглавява звеното, отговарящо за Лондон.

Наемите на офиси в глобален план са нараснали със 7 на сто през 2014 г. – над два пъти по-бърз темп в сравнение с отчетения ръст през 2013 г. Като цяло през миналата година водещите градове в света са затвърдили позициите си в световната йерархия за сметка на по-периферните пазари.

Предизвикателствата пред наемателите обаче остават, не само от гледна точка на икономическите фундаменти, но и геополитическите рискове. Тези фактори са основание за някои наематели да се борят за по-гъвкави условия и по-ниски наеми, особено на места със свръхпредлагане на площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още