IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва да се съмнява в сключването на споразумение за ТПТИ

Вашингтон прави твърде бавни постъпления за сключване на договора, смята високопоставен представител на комисията

12:42 | 03.05.16 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По върха на Европейската комисия (ЕК) се появяват все по-силни съмнения, че преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ, ТТIP) със САЩ въобще може да бъдат приключени. Това пише авторитетният германски всекидневник Süddeutsche Zeitung, като се позовава на високопоставен представител на властите в Брюксел.

По думите му Вашингтон прави твърде бавни постъпления за сключване на договора, поради което приключването на преговорите през тази година е почти изключено. През следващата година заради изборите в САЩ, Германия и Франция вероятно ще има пауза в преговорите, а оживяване на разговорите през 2018 г. ще бъде трудно. 

Според материала ЕК се опасява и от реакцията на американските власти на разкритията от уикенда. Американската страна е настоявала през цялото време на стриктно спазване на конфиденциалност. 

Междувременно предпазливи изказвания идват и от Париж. Френският министър на търговията Матиас Фекл не възлага големи шансове за сключването на споразумението. Ако се вземе предвид сегашната позиция на САЩ за мащаб, то тогава прекратяване на преговорите е най-вероятно, заяви той в интервю за радиостанцията Europe 1. При сегашното състояние на документите те няма да бъдат подписани от Франция, добави той. Още през април министърът се изказа за прекратяване на преговорите при ясна липса на напредък. 

Първите официални реакции от Вашингтон засега са спокойни „САЩ не са обезпокоени“, заяви говорителят на американския президент Барак Обама Джош Ърнест. От офиса на главния преговарящ от американска страна Майкъл Фроман поясниха, че разкритията са „заблуждаващи“. А говорител на Министерството на външните работи поясни, че „има скептицизъм, но глобализацията вече е реалност“.

В началото на седмицата неправителствената екологична организация Greenpeace публикува в интернет 13 т. нар. консолидирани текста и с това – досега поверителни документи от преговорите, които доказват сериозни различия на двете страни по различни теми – за потребителите, хранителните стоки, опазването на околната среда.

Според документите  САЩ оказват по-сериозен натиск, отколкото бе известно досега. Опортни точки като „хлорно пиле" или "генно инженерство" не могат да се намерят в документите, но документите предупреждава за край на принципа за предпазливост в Европа, ако САЩ успеят да наложат своите „купища предложения".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

21
rate up comment 34 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
"The TTIP Is Doomed" - France Threatens To Reject Obama's Huge Transatlantic Trade Dealhttp://***.zerohedge.com/news/2016-05-03/ttip-doomed-france-threatens-reject-obamas-huge-transatlantic-trade-deal----------------------------------------------------------------------------------------------------глей бат Мави нешо става на хоризонта тука .... е са незнам вече кво ше става .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 38 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
абе *** може да е "много уверен" ама кой много лети после пада от високо, а да видиме колко ше ги огрее дори и с TTIP и с него ше пропаднат нема къде да одат .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 43 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Хаааахахаха... ЕК започнала да се съмнява... То и Обама започна да се съмнява, затова американските войски в Европа се множат по-бързо от сирийските бежанци! А кенийчето го каза вчера безапелативно ясно:"Америка трябва да определя правилата. Америка трябва да взема решенията. Другите страни трябва да играят по правилата, които ще бъдат определени от САЩ и техните партньори, а не обратното, уверен е Обама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 39 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
China is advocating an alternative treaty called Regional Comprehensive Economic Partnership, which includes some of Americas closest allies in the region like Australia, South Korea and Japan. The RCEP does not follow the US interests the way the TPP does, Obama said, ......--------------------------------------------------------------------------------------------------------------щото Китай си имат техно (RCEP) :D:D:D:D:D:D и е малко по_различно от TTP т.е. повече права дава и другите отиват в него ..... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 42 rate down comment 2
хамстер
преди 7 години
време е алчните еврейчета да увиснат по мостовете в америка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 39 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
а тва исказване виде ли го и то е в статията дет съм дал линк, тея нещастници искат да потрошат света ....--------------------------------------------------------------------------------------------------America should write the rules. America should call the shots. Other countries should play by the rules that America and our partners set, and not the other way around, the president wrote in a piece published by the Washington Post.-----------------------------------------------------------------------------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 41 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
Our rules, not Chinas: Obama invokes Beijing threat in defense of Pacific trade deal https://***.rt.com/news/341669-american-trade-rules-pacific/-----------------------------------------------------------------------------------------------exposed the TTIP as a deal about a huge transfer of power from people to big business.-----------------------------------------------------------------------------------------------ей ги за тва става въпрос ... нема да се зачитат държави и суверенитети а корпорациите ше праат квот си искат .... мда ама ньет ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 43 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
с тоя TTIP и TPP общо взето целта е американските корпорации да диктуват правилата в половината свят и да имат гарантирани печалби както и с WTO с оная Cargill житницата и още няколко ЧАСТНИ корпорации защото там държавни няма. И съответно да продължава да се търгува в долари защото те диктуват правилата и да продължават да си праат пушки и сеят войни за тва е целата раота ... Сигур вътре са включени и военни бази и още куп неща, защото гледам САЩ се нервят и на Китай, че съботирали TTP ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 44 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Това, че споразумението е СРАМНО го казвам, защото ги е СРАМ да ни го покажат и то до сега не е подлагано на обсъждане. Какво би пречило да има примерно РЕФЕРЕНДУМ и всички да си кажем думата по това "споразумение". Викаш - изолация не е имало. Имало е само мита, такси и ограничения. Ами да ги отменим, като ги е имало. С това НЕДУРАЗУМЕНИЕ, пардон, исках да кажа споразумение просто заменяме едни ОГРАНИЧЕНИЯ с други. Иначе защо недо....споразумението има толкова много страници и толкова много точки. Да не би на всички тези страници да е написано само ограниченията отпадат ограниченията отпадат ограничениятаотпадатограничениятаотпадатограничениятаотпадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 44 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
що не го пуснат публично тоя пусти договор да видят хората за кво става въпрос ?!? Сключват се там некви сделки на тъмно между 5 човека и айде раята да се опрааа, да плаща, да рупа ГМО и да гарантира печалби, а онея да рушат природата за пари .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още