IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният сектор и очакваното решение за лихвите в САЩ потопиха Wall Street

Петролът разшири спадовете, след като данни на ОПЕК показаха ръст на добивите в САЩ и Саудитска Арабия

22:34 | 14.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските индекси приключиха със спадове днешната сесия пред перспективите за увеличение на лихвите и под натиска на енергийните акции, съобщава CNBC.

В края на сесията Dow Jones се понижи с 0,21% до 20 837 пункта. Най-силен натиск върху индекса на „сините чипове“ оказаха акциите на Chevron, General Electric и Caterpillar, които поевтиняха съответно с 1,8%, 1,07% и 1%.

По-широкият S&P 500 отчете спад от 0,34% до 2 365 пункта. Енергийният сектор записа понижение от 1,1%, следван от индустриалните акции със спад от 0,9% и производителите на материали с 0,8%.

Nasdaq изтри 0,32% до 5 856 пункта.

Част от натиска върху пазара на акции дойде от пазара на суровини, където петролът разшири спадовете заради данните за ръст на американския и саудитския добив. Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през април поевтиняха с 68 цента (1,4%) до 47,72 долара за барел. В Лондон майските контракти на сорта Брент изтриха 43 цента (0,8%) до 50,92 долара за барел.

Данни на ОПЕК показват, че добивът на петрол в Саудитска Арабия достига малко над 10 млн. барела на ден през февруари в сравнение с малко под 9,8 млн. барела дневно през януари. Поне това показват данните, предоставени на организацията от страната. Съпоставени с вторични източници на информация, данните показват намаление на добивите до 9,797 млн. барела.

В САЩ добивът на петрол се увеличава с 9% през февруари, сочат данните на организацията, макар и страната да не й е член.

Заради пазара на петрол енергийният сектор от фондовата борса се представи най-зле, като приключи на най-ниско ниво от 7 ноември.

Същевременно Федералната комисия за отворените пазари започна двудневното си заседание. Кулминацията ще е утре, когато ще стане ясно дали лихвените нива в САЩ ще бъдат увеличени.

Доларът се търгуваше с около 0,4% повече спрямо еврото при нива от 1,061 долара за едно евро, а йената достигна 114,7 йени за един долар.

Златото поевтиня, но се задържа над психологическата граница от 1 200 долара. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка през април поевтиняха с 50 цента до 1 202,60 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
sdar
преди 7 години
Увеличението, или по-скоро тръгването към нормализирането на лихвите, не е нещо лошо. Дори напротив, време е светът да се завърне към едни нормални лихвени нива от поне 3-4% централни лихви, защото дългите периоди на ниски лихви не са полезни и изкривяват икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още