IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед настоява за забрана на банките да купуват дялове в компании

Прокарването на съответното законодателство от Конгреса всъщност е най-голямата трудност сред препоръките на Фед за т.нар. merchant banking

16:28 | 09.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Goldman Sachs, както и други банки, които инвестират в компании, са официално предупредени: Федералният резерв на САЩ иска да отнеме това тяхно право, предава Bloomberg.

Централната банка на САЩ е изпратила няколко препоръки на Конгреса, сред които има и забрана на т.нар. merchant banking, когато банките купуват дялове в компаниите, вместо да ги кредитират. В материал, публикуван в четвъртък, Фед настоява за ограничение в притежанието на физически суровини от страна на банките, след като редица конгресмени обвиниха Goldman Sachs и други финансови институти в нечестно предимство на пазарите на метали и енергия през последните години.

Докладът се основава на мащабно проучване на инвестиционните дейности на банките, което се изисква по силата на  банковите регулации, въведени чрез закона Дод-Франк, приет в началото на финансовата криза през 2007 – 2009 г. В текста се посочват начини за справяне с потенциални рискове, които според Фед все още са налице въпреки забраната на някои видове инвестиции и търговия.

Прокарването на съответното законодателство от Конгреса всъщност е най-голямата трудност пред препоръките на Фед за т.нар. merchant banking. 

„Конгресът е длъжен да обърне сериозно внимание на препоръките“, казва в изявление сенатор Шеръд Браун, който е най-високопоставеният демократ в банковата комисия.

Разследване на Сената (горната камара на Конгреса – бел.ред.) от 2014 г. разкри, че Goldman Sachs е инвестирала около 15 млрд. долара в т.нар. merchant banking. Последните документи от инвестиционната банка показват, че през първото полугодие приходите на звеното, което управлява този вид банкиране, възлизат на 1,2 млрд. долара, от които 626 млн. долара са капиталови инвестиции.

В доклада, изготвен от редица агенции, се посочва, че одиторската служба (Office of the Comptroller of the Currency) към Министерството на финансите планира да ограничи притежанията на ценни книжа, които е трудно да се оценят, от страна на банките. Освен това службата възнамерява да наложи лимити над инвестициите на банките в определени индустриални метали, включително мед и алуминий.

Фед призовава и за премахване на изключенията за компаниите за индустриални кредити, които са кредитори, притежавани от нефинансови компании, и това им позволява да действат извън правилата за банките. Централната банка посочва, че целта е да уеднакви правилата на играта сред финансовите компании и да гарантира разделението на банкирането от търговията.

Говорители на Goldman Sachs, Morgan Stanley и JPMorgan Chase са отказали да коментират.

Според редица асоциации във финансовата индустрията препоръките са „несполучливи и необмислени“. Според тях мърчант банкирането е финансирало старъпи и е допринесло за ръста на заетостта, а освен това няма доказателства, че представлява риск за финансовата система.

Bloomberg припомня, че Morgan Stanley продаде петролния си бизнес миналата година и се оттегли от търговията с метали, а JPMorgan отдели голяма част от бизнеса си с физически суровини през 2014 г. Goldman Sachs се отказа от управлението на мини през 2015 г., но главният изпълнителен директор Лойд Бланкфийн тчвърди, че търговията със суровини е основна част от бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още