IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще поеме още 200 млн. лв. дълг чрез емисия тригодишни ДЦК

БНБ ще проведе на 24 юни аукцион за продажба на съкровищни облигации с 3% годишен лихвен процент

19:54 | 13.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българска народна банка ще проведе на 24 юни аукцион за продажба на тригодишни лихвоносни съкровищни облигации (1095-дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент с падеж 17 април 2027 г. Номинална стойност на предложеното количество е 200 млн. лева с 3% годишен лихвен процент. Датата на плащане е 26 юни, съобщи пресцентърът на централната банка.

Източник: БНБ Източник: БНБ

По решение на Министерството на финансите първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 към 50 от общото предложено количество.

Министерството на финансите си запазва правото да отхвърля всички или да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Министерството ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 300 24 116 от 17 април 2024 г. на аукционен принцип.

Investor.bg припомня, че предвиденият таван за нов дълг в бюджета е 11,7 млрд. лв., като реално необходимата сума вероятно ще достигне 9,5 млрд. лв., при условие че дефицитът не се окаже по-голям от заложените 5,8 млрд. лв.

Според индикативния календар на Министерството на финансите след обявения аукцион на 24 юни, от юли до края на годината са планирани аукциони за 1,750 млрд. лева.

От началото на годината досега държавата набра общо 700 млн. лева, а до декември сумата, с която държавата покрива дефицита в бюджета, ще възлезе на 2,150 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още