IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FedEx купува 50 товарни самолета от Boeing за 10 млрд. долара

Самолетите ще бъдат доставени на най-голямата компания за превоз на товари в света в периода 2018-2023 г.

09:38 | 22.07.15 г.
FedEx купува 50 товарни самолета от Boeing за 10 млрд. долара

FedEx Corp, най-голямата компания за превоз на товари в света, е постигнала споразумение за закупуването на 50 товарни самолета Boeing Co 767-300, осъществявайки най-голямата поръчка на модела в историята. Сделката ще позволи на производителя на въздухоплавателни средства да разшири своята производствена линия и през следващото десетилетие, пише Ройтерс.

Сделката, обявена в изявление от FedEx, включва опция за закупуване на още 50 броя от модела 767Fs и е на стойност 9,97 млрд. долара по каталожни цени. При подобни големи споразумения клиентите обикновено получават отстъпки, които обаче не се оповестяват публично.

От FedEx посочиха, че самолетите ще бъдат доставени от Boeing за звеното FedEx Express в периода 2018-2023 г. Последната сделка покачи поръчките на FedEx за модела 767F до общо 106.

"Придобиването на допълнителни самолети 767F... ще ни даде възможност да намалим структурните разходи, да подобрим нашата горивна ефективност и да повишим надеждността на нашата глобална мрежа", заяви Дейвид Бронзек, президент и главен изпълнителен директор на FedEx Express.

Оборотите при въздушния превоз на товари остават слаби в сравнение с общия авиационен бизнес от глобалната финансова криза през 2008 г. насам. Слабото търсене, свръхкапацитетът и конкуренцията от страна на превозите чрез пътнически самолети понижи приходите на компаниите и намали като цяло необходимостта от специализирани товарни превози.

Boeing обаче прогнозира, че глобалният въздушен превоз на товари все още ще продължи да расте с годишен темп от 4,7%, удвоявайки товаропотоците през следващите 20 години.

Към 31 май FedEx разполагаше с флотилия от 641 товарни въздухоплавателни средства според данни на уебсайта на дружеството. В допълнение към поръчките за 767F тя също така се ангажира да придобие на бъдещ етап и 18 товарни самолета от модела 777 на Boeing.

"Ние ценим доверието, което FedEx показа към 767", заяви говорителят на Boeing в изявление.

По-рано тази седмица от Boeing заявиха, че тайванската EVA Air е финализирала споразумение за пет товарни самолета от модела 777 на стойност 1,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още