IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши кредитния рейтинг на Калифорния

Агенцията посочва икономическото възстановяване и изпълнението на по-стриктен бюджет на щата

17:55 | 06.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch повиши кредитния рейтинг на Калифорния

Агенция Fitch повиши кредитния рейтинг на калифорнийските щатски облигации с една степен до степен А. Агенцията посочва икономическото възстановяване и същевременно изпълнението на по-стриктния бюджет на щата като причините за промяната в оценката, предава Bloomberg.

Вчера Fitch повиши рейтинга на Калифорния за пръв път от 2010 г. насам, като това е най-високата присъдена оценка от 2009 г. досега.

Джери Браун, губернаторът на Калифорния, през ноември успя да убеди гражданите, че с намерението си да увеличи данъците ще набави повече приходи, с които да покрие дефицита в бюджета на щата. От 2007 г. до днес той достигна общо 100 млрд. долара.

Джери Браун се придържаше стриктно към своя план и успя да реализира 850 млн. долара излишък – първият за Калифорния от десетилетие. Fitch поощри опитите на Браун да се справи с бюджетните дефицити и по този начин осигури по-лесен достъп до кредити за оперативните разходи на щата.

Присъждането на оценката идва и след като Калифорния оповести намерението си на 15 август да продаде 5,5 млрд. долара общински облигации, които се изплащат от приходите от проектите, за които са били емитирани – т. нар. revenue-anticipation notes, или RANs. Fitch им даде оценка F1, която се счита за благоприятна що се отнася до емитирането на краткосрочен дълг.

Fitch бе последната от трите най-големи рейтингови агенции, която присъди рейтинг и на щата Илинойс. През юни той бе понижен до А-, четири степени до неинвестиционния клас junk.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още