IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши кредитния рейтинг на Латвия

Приемането на еврото ще засили политиките по икономическо сближаване и доверието, посочват от рейтинговата агенция

12:05 | 10.07.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Fitch повиши кредитния рейтинг на Латвия

Fitch Ratings повиши дългосрочния кредитния рейтинг на Латвия в чужда валута от ВВВ до ВВВ+ със стабилна перспектива, предаде Ройтерс. Агенцията също така потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на страната в местна валута ВВВ+.

Решението на Fitch се публикува малко след като министрите на финансите на страните от Европейския съюз (ЕС) решиха страната да стане 18-я член на еврозоната от 1 януари 2014 г.

„Приемането на еврото ще засили политиките по икономическо сближаване и доверието в сравнение със сегашния фиксиран валутен курс към еврото. Латвийската икономика е тясно интегрирана с ЕС чрез търговията, инвестициите и собствеността върху финансовия сектор. Тя демонстрира и необходимата гъвкавост за приспособяване към шокове в пределите на един валутен съюз“, посочват от рейтинговата агенция.

От Fitch подчертават също така, че влизането на Латвия в еврозоната ще редуцира кредитния риск, свързван с експозицията на банковата система към чужди валути, както и с високото ниво на нетния външен дълг на страната.

Според агенцията присъединяването на страната към еврозоната ще подобри и фискалната гъвкавост. Латвийските банки освен това ще имат достъп до ликвидност от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Fitch акцентира обаче, че членовете на икономическия и паричен съюз ще трябва да поемат и нови финансови задължения, свързани с финансирането на Европейския механизъм за стабилност – постоянния спасителен фонд на еврозоната. Размерът на тези разходи все още не е ясен.

В доклада на рейтинговата агенция се посочва още, че възстановяването на Латвия от кризата продължава, както и фискалната консолидация. Страната се справя повече от добре с постигането на бюджетните цели, като през миналата година постигна дефицит от 1,2% при цел от 1,9%. Освен това през 2011 г. Латвия излезе от процедурата на ЕС за прекомерен дълг.

Fitch предупреждава също така, че банките в страната са изложени на риск от ликвиден шок, тъй като около половината от депозитите са на чужди граждани и има опасност от внезапно „изтичане“ на средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още