IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколът на Фед остави инвеститорите да гадаят

Wall Street не бе особено окуражен от съдържанието на документа, което бе възприето като двусмислено

08:48 | 20.08.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джанет Йелън и Сие не дадоха ясен сигнал за намеренията си за септемврийското заседание. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън и Сие не дадоха ясен сигнал за намеренията си за септемврийското заседание. Снимка: Ройтерс

Американските централни банкери поне досега не изпратиха ясен сигнал по отношение на възможния момент за повишаване на лихвените проценти. От протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ (Фед) по паричната политика, проведено на 28 и 29 юли, не става ясно дали банкерите са склонни за повишаване на лихвата още през септември или предпочитат да се забавят с решението си.

Същевременно записите, публикувани в сряда, показват, че американската централна банка се безпокои от равнището на трудовите възнаграждения и инфлацията в САЩ и от забавянето на растежа на китайската икономика.

Като цяло членовете на управителния съвет са се обединили около мнението, че ще е необходима допълнителна информация преди да пристъпят към повишаване на лихвите, предаде CNBC.

Мнението им, че Фед се доближава до вдигане на ставките, може да се разбира като намек за обрат в лихвените проценти през септември. Записките обаче показват, че централните банкери са на много различни мнения.

„Някои участници бяха на мнение, че информацията, получена до момента, не е достатъчна, за да има разумна увереност, че инфлацията в средносрочен план ще се движи в посока на целта на Фед от 2 на сто", се казва в доклада. Поради това може да се окаже, че перспективите пред инфлацията няма да отговарят на условията на Фед в близко бъдеще. В допълнение някои са притеснени за възможни рискове за влошаване от развитието в чужбина, особено в Китай. 

Ще повиши ли ФЕД основните лихви през септември?

Не, притесненията за трудовите възнаграждения и инфлацията в САЩ и икономиката на Китай са големи.
Да, това ще даде силен сигнал за доверие към икономиката.
Не знам.
Общо 1519 гласа

От друга страна обаче има и гласове срещу ново отлагане. Редица представители са се аргументирали, че едно покачване на лихвите ще се погрижи за увеличаване на доверието по отношение на икономическите очаквания и че предвид сегашния напредък на икономиката сега вече трябва да се действа.

„Повечето представители бяха на мнение, че условията за затягане на паричната политика все още не са достигнати, но същевременно установиха, че условията се приближават към тази точка“, се казва в публикувания протокол.

От декември 2008 г. основният лихвен процент в САЩ е на исторически ниско равнище близо до нулата, до което бе понижен в разгара на световната финансова криза.

На фона на 7-годишния минимум на безработицата в страната от 5,3 процента някои икономически анализатори очакват, че Фед ще повиши лихвите още на следващото си заседание по паричната политика, което ще се проведе на 16 и 17 септември.

Техни колеги обаче коментираха, че протоколът не разкрива какви са намеренията на американската централна банка.

Сътресенията в Китай в последно време направиха картината по-неясна въпреки общото подобряване на икономиката на САЩ. Очакванията все пак са, че при всички положения централната банка ще започне да повишава лихвените проценти до края на годината.

Вчера сесията на Нюйоркската фондова борса завърши с понижения на основните индекси, като Wall Street не бе особено окуражен от съдържанието на протокола, което бе възприето като двусмислено.

Промишленият индекс Dow Jones изгуби 0,93 на сто от стойността си, или 162 пункта, до 17 348 пункта. По-широкообхватният индекс S&P 500 спадна с 0,83 на сто, или със 17 пункта, до 2 079 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq - с 40 пункта, или с 0,8 на сто, до 5 019 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Fair
преди 8 години
Денис Локхарт: Лихвените проценти ще бъдат повишени съвсем скорокоментира | 11 август 2015, 01.18ч.Вдигане на лихвите в обозримо бъдеще НЯМА да има.... дори и с 0,25%. Краварите и сега едва удържат балоните от зрелищно спукване. Ако обаче го признаят лавината тръгва. Затова единствената им тактика е да подхвърлят кукичката че ейййй сега ще вдигаме че икономиката видите се оправя. И така с години.P.S. Само мога да добавя към коментара ми от миналата седмица е че все повече наближава QE 4!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
lyusien
преди 8 години
Nay asno e iskasvaneto na Stenli Fisher ( Sledete vnimatelno dannite -osobenno pasara na truda i inflaziata Ako gi sledite vie sami she rasberete kogo F E D she sapochne da vdiga lihvite) Kray na zitata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
nocalled
преди 8 години
тоя сериал заедно с гръцкия започнаха да ми стават отегчителни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
nocalled
преди 8 години
тоя сериал заедно с гръцкия започнаха да ми стават отегчителни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 8 години
лихвата няма да се вдигне само спекулират с това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Кълве ли, кълве ли? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още