IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денис Локхарт: Лихвените проценти ще бъдат повишени съвсем скоро

Според президентa на Фед за Атланта икономическите условия в САЩ са се нормализирали

21:57 | 10.08.15 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическите условия в САЩ до голяма степен са се нормализирали и би трябвало скоро да има решение за повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв (Фед), заяви президентът на Фед за Атланта Денис Локхарт в понеделник, цитиран от Ройтерс.

„Мисля, че точката на „излитане“ се приближава“, заяви Локхарт пред Atlanta Press Club. „Икономиката постигна много и се доближава до приемливи нормални нива… условията вече не са извънредни“.

Локхарт, който е възприеман като центрист в комисията за определяне на политиката на американската централна банка, наскоро заяви, че е готов да гласува за повишаване на лихвените проценти през следващия месец, но не повтори твърдението си в понеделник.

Той обаче ясно заяви, че според него икономиката е преодоляла основните препятствия, които съществуваха по-рано през годината.

Рисковете от чужбина, независимо дали става въпрос за излизане на Гърция от еврозоната или срив в Китай, са намалели, заяви той. Въпреки че цените на петрола затрудняват оценката на инфлацията, според него американската икономика е съвсем близо до пълна заетост, което доближава все повече Фед до постигане на една от ключовите му цели.

Локхарт заяви убедеността си, че инфлацията ще се повиши през следващите месеци, а икономиката ще продължи да се заздравява.

„В сравнение с миналата година знаем много повече и можем да спрем да се притесняваме за някои неща“, каза още Локхарт. „Приближаваме се все повече до това, което смятаме за излекувана държава“.

През май Локхарт посочи, че е възможно лихвените проценти да бъдат повишени през септември, а твърденията му са подкрепени от продължаващия силен растеж на заетостта. Досега четирима от сегашните 10 члена на комисията на Фед са заявили, че според тях лихвените проценти ще бъдат повишени през септември.

Локхарт обаче е съгласен с ръководителя на Фед Джанет Йелън и други членове на комисията, че при всички случаи лихвените проценти трябва да бъдат повишавани постепенно след първоначалното им увеличение.

Фед поддържа лихвения процент на кредитирането близо до нулата от 2008 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
То отдавна идеята е да има нови QE-та - търси се оправдание. Няма да ме изненадат, ако вдигнат лихвата на 0,5, нещата почнат да загрубяват и веднага праснат QE4.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
sssaaa
преди 8 години
Това е нож с две остсриета, тъй като първоначална пазара ще реагира позитивно за икономиката на САЩ, а след това предстои срив.... и ще има нови QE.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
може с 0.05 да я вдигнат или с 0.1% просто да се каже 4е е вдигната и ще има последващи стъпки увеличение пак с 0.1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 5
Fair
преди 8 години
Вдигане на лихвите в обозримо бъдеще НЯМА да има.... дори и с 0,25%. Краварите и сега едва удържат балоните от зрелищно спукване. Ако обаче го признаят лавината тръгва. Затова единствената им тактика е да подхвърлят кукичката че ейййй сега ще вдигаме че икономиката видите се оправя. И така с години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
IDontCare
преди 8 години
Фед може да вдигне от 0.25 нс 0.50 да не им се смеят финансовите пазари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 2
marto76
преди 8 години
Повишават си лихвените проценти... за разлика от бедна България, където Левон Хампърцуцумян се възползва ловка от източването на КТБ от Цветан Василев и в цялата ситуация свали лихвите по депозитите до рекордно ниски нива за да не плаща пари на хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
добре друго нещо да имат да кажат ..... ?? освен, че ше фалиргат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
scott
преди 8 години
Аз па мислим, че ше има количествени улеснениа 5.САЩ ше потопът в рецесия целия свет, за да изплуват. Нима очакват да нема контрамерки? Или викаш: е българия си, *** си търгуваш кок-кола, макдоналдс и си свиркаш окъпан у пави. Ама си ДОСТЪПЕЕЕЕН! И ше те пребият гладните кат куче на улицата.... ИНВЕСТИРАЙ У КАЛАШНИК - ШЕ ТИ ПОТРЕБЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още