IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп обмисля разделяне на големите банки на Wall Street

Американският президент заяви, че не е отговорен за по-слабия икономически растеж през първото тримесечие

10:53 | 02.05.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп активно обмисля разделянето на гигантските банки от Wall Street, давайки тласък на усилията за съживяване на закона от времето на Голямата депресия, който разделя потребителското от инвестиционното банкиране.

Проучвам това в момента“, казва Тръмп в интервю за Bloomberg News от Овалния кабинет. „Има някои хора, които искат да се върнем към старата система, нали? Затова ще проучим това“. 

Тръмп заявява още, че е отворен към идеята за повишаване на акцизите върху бензина, за да се финансира развитието на инфраструктурата, което е нов сигнал, че непопулярни политики сред републиканското статукво биват обмисляни в Белия дом. Той описва по-високите ставки върху бензина като приемливи, стига постъпленията да са насочени към подобряване на американските магистрали. 

Освен това Тръмп каза, че при определени условия е готов да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун въпреки препоръките на политическите му съветници, като целта му е да предотврати военна конфронтация с американския противник. Той допълни, че републиканската замяна на Obamacare ще защитава американците с предварително съществуващи състояния поне толкова добре, колкото сегашната здравна политика.

По време на кампанията си за президент Тръмп призова за съвременна версия на закона от 1933 Глас-Стийгъл, който изисква разделянето на потребителското от инвестиционното банкиране. Платформата на Републиканската партия от 2016 г. също подкрепи възстановяването на правната бариера, която бе премахната през 1999 г. от тогавашния президент Бил Клинтън.

Редица законодатели обвиняват премахването на закона за финансовата криза от 2008 г., но Wall Street отрича този аргумент. Тръмп не може едностранно да възстанови закона, като Конгресът ще трябва да представи нови версия.

Някои от съветниците на Тръмп, включително финансовият министър Стивън Манучин, подкрепят инициативата, но представители на Wall Street неведнъж са отхвърляли подобни призиви през последните години.

При премахването на закона Конгресът бе на мнение, че разделянето на бизнесите ще ограничи възможността на американците да навлизат в по-волатилни пазари.

Според големите банки Конгресът няма голям интерес в съживяването на закона, особено след като законодателите в момента са затънали в по-неотложни въпроси, например премахването на част от Obamacare и прокарването на данъчна реформа.

Говорейки за промените в данъците, които администрацията му представи миналата седмица, Тръмп заяви, че намаляването на ставките, заедно с предоговарянето на търговски споразумения, ще се превърнат в изключително нужните стимули за икономиката.

Президентът нарече икономическия растеж от първото тримесечие, което според данни на търговското министерство е спаднал до годишен темп от 0,7%, „много лош“.

Макар че си приписва заслугите за данните за месечния ръст на заетостта и за възхода на фондовия пазар от влизането му в длъжност, Тръмп заяви, че не носи отговорност за данните за БВП.

„Първото тримесечие, второто тримесечие, това всъщност не е моето тримесечие. Това са остатъци от преди – да си го кажем честно, аз току-що дойдох“, каза той. „Растем с 1% или по-малко в страната, затова се нуждаем от нещо, нуждаем се от стимули“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
SickSix
преди 7 години
Банковата система изцяло трябва да се реформира. Незнам дали разделянето на големите банки е добър подход, но поне изглежда като стъпка в правилната посока. В противен случай следващата криза е просто въпрос на време и никой неможе да гарантира, че няма да бъде в пъти по лоша от последната. Безгранично влияние на банковото лоби ни докара до там, че големите банки са държавно субсидирани и не само, че са защитени от риск в случай на фалит, но управата им сякаш има пълен имунитет и закрила независимо от действията си. Не им стига това, но и се държат сякаш нямат ангажименти към обществото и си действат почти изцяло в личен интерес и разбира се фор профит. И аз искам някой да ми дава безлихвени кредити без да ми се търси отговорност кво ги правя, а като се наложи да ги връщам просто да вдигам таксите на клиентите и да им урязвам лихвите по депозитите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Ivan.r
преди 7 години
Ой вей, какъв антисемитизъм! Да раздели банките! Хитлер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
"...затова се нуждаем от нещо, нуждаем се от стимули.Еми една война му е майката , ама бузестият и той държи сопа...тъй че , сори .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още