IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Фед се движи към намаляване на количествените улеснения, ЕЦБ се колебае

Централните банки се нуждаят от подкрепата на правителствата си, които да вземат мерки за по-голяма ефективност на структурните реформи, твърди икономистът

08:17 | 02.05.17 г.
<p>
	Сградата на Федералния резерв във Вашингтон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Федералния резерв във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв (Фед) се движи съгласно плана си за намаляване на покупките на активи и за нормализиране на лихвените проценти, докато Европейската централна банка (ЕЦБ) все още е колеблива, коментира главният икономически съветник в Allianz Мохамед Ел-Ериан. 

Фед, ЕЦБ и централната банка на Япония се нуждаят от подкрепата на правителствата си, които да вземат мерки за по-голяма ефективност на структурните реформи. Това заяви Ел-Ериан в интервю пред Ройтерс в петък.

Следва редактиран откъс от разговора:

Централните банки поели ли са по правилния път за намаляване на покупките на активи и за нормализиране на лихвите?

- Фед изглежда се движи по план в посока намаляването на количествените улеснения. ЕЦБ показва повече колебание в тази насока. Важно е обаче и правителствата да проемат своята част от отговорността, тъй като те имат по-подходящи инструменти да се справят със задачата, най-вече относно реформите, подкрепящи растежа, по-балансираното управление на търсенето, по-доброто координиране на външната политика и в някои определени случаи целевото намаляване на дълга (например, в Гърция). Без подкрепата на властта ще бъде предизвикателство за централните банки да постигнат „гладко нормализиране“, както каза инвеститорът Рей Далио от Bridgewater. Както знаете, аз се притеснявам, че от твърде много време „банките са единствените играчи“.   

Какво мислите за намаляването на баланса на Фед? Някои участници на пазара вярват, че намаляването на стойностите в баланса трябва да започне едва когато лихвите са на ниво, близко до 2%.

- Да, съгласен съм. Лично аз щях да бъда по-склонен да постигна до голяма степен нормализирането на лихвите, преди да започна намаляването на стойностите в баланса на Фед. Помнете, че това е непозната територия. Съществува несигурност, затова е изключително важно да бъдем последователни и да бъдем премерени при въвеждането на необходимите мерки.

Колко още увеличения на лихвите в САЩ очаквате през 2017 г.?

- При липса на силен отрицателен шок прогнозирам още две покачвания на лихвите през остатъка от годината.

-  Какво мислите за отношенията между президента на САЩ Доналд Тръмп и президента на Китай Си Дзинпин, които се оказаха по-приятелски от очакванията, като се има предвид риториката на президентската кампания на Тръмп? Как тези отношения ще се отразят на пазарите и инвеститорите?

- Да, изглежда, че двамата лидери са имали продуктивна среща във Вашингтон, като са установили работни взаимоотношения, които изглежда се задълбочават. Това е от изключително значение, тъй като засяга най-важното двустранно икономическо отношение в света.

САЩ и Китай са двете най-големи икономики в света и като такива те имат значително влияние върху пазарите и инвестициите. Икономическите и финансовите взаимоотношения между тях са значителни и многостранни. Като се има предвид сегашният мащаб и обхват на взаимосвързаността им, най-вероятно в дългосрочен план резултатът ще бъде или печеливш и за двете страни, или губещ и за двете страни. Динамиката на взаимоотношенията им може да включва няколко равновесни точки. Затова залогът за световните икономика и пазари е голям.

-  Смятате ли, че опитите за намаляване на задлъжнялостта в Китай работят?

-  Процесът по намаляване на задлъжнялостта се оказва много постепенен. Китай обаче разполага с необходимото време, а също така е възможно прекомерната задлъжнялост да бъде ограничена. Този процес все пак ще причини периодичен стрес и то такъв, който ще изисква навременни решения чрез правилни политики.

Какви са очакванията ви спрямо долара? Ще поскъпне ли още повече в резултат на политиките на Доналд Тръмп?

- До голяма степен това зависи от политиките. По-точно стойността на долара ще се повлие положително от въвеждането на мерки, подпомагащи растежа, тъй като именно те ще позволят на Фед да съкрати баланса си и да повиши лихвите. Следователно търгуващите с валута трябва да следят най-вече данъчните реформи, дерегулацията и инфраструктурата.

Много експерти смятаха, че ще станем свидетели на бързо покачващ се темп на инфлация през 2017 г. Тъй като в момента ръстът на инфлацията се забавя, смятате ли, че процесът на почакваща се инфлация вече се е преобърнал?

- Не. Смятам, че скорошното забавяне на инфлацията ще се окаже временно. Подозирам, че ще видим покачване на инфлационния темп през 2017 г., но не бих казал, че той ще скочи, а по-скоро, че леко ще се повиши.

-  Бихте ли купували или продавали валутната двойка долар/йена, ако напрежението на Корейския полуостров ескалира? Как това ще се съгласува с позицията на Японската централна банка?

- Ако геополитическото напрежение ескалира, доларът най-вероятно ще поскъпне спрямо йената поради икономически, финансови и технически причини. Подозирам, че при този сценарий, който е само един от многото, централната банка на Япония ще остави йената да загуби от стойността си, без да вземе мерки срещу това.

Бихте ли купували злато в периода на повишено геополитическо напрежение? Или смятате, че то ще се представя по-слабо в среда с по-високи лихви?

- Това до голяма степен зависи от останалите активи в портфолиото ми, но има смисъл от известна покупка на злато.

Смятате ли, че вълната на популизъм, която изпъкна при Brexit и изборите в САЩ, наближава края си след като левият центрист Емаюел Макрон води на първия тур на изборите във Франция? Каква е цялостната ви прогноза за еврото? 

- Не. Смятам, че настроенията против установения ред са все още с нас. Нека си припомним, че кампанията на Еманюел Макрон беше против обичайните партии. Всъщност той не управлява партия, а движение. В момента сме свидетели на резултатите от факта, че в продължение на доста години икономическият ръст беше нисък и неравномерно разпределен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още