IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп представи "революционни" данъчни промени и веднага си спечели критики

Плановете на Белия дом предвиждат намаляване на корпоративния данък от 35% на 20%, но демократите се опасяват, че реформата ще увеличи бюджетния дефицит

23:03 | 27.09.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп представи дългоочакваната реформа в данъчната система, предвиждаща намаляването на корпоративния данък от 35% на 20%, предадоха световните агенции. Това е следващата голяма промяна, която републиканците ще опитат да прокарат след фиаското на плановете им за отмяна на здравната реформа на Барак Обама.

Тръмп беше категоричен, че данъчните промени са "революционни" за среднта класа, за работещите американци, но критиците вече заявяват, че плановете са насочени по-скоро към богатите американци. По-ниските данъци пък ще доведат до увеличаване на бюджетния дефицит. 

Преди да представи официално своето предложение Тръмп повдигна завесата, заявявайки че ставка от 20% за корпоративния данък е последното му предложение и няма намерение да преговаря, предаде Ройтерс. "Аз  поисках 15%", коментира той пред журналисти в Белия дом и допълни, че при този размер обаче няма да има нужните приходи в хазната.

По-късно американският президент отпътува за Индианаполис и показа своите идеи за промени, отбелязвайки в своята реч, че това е първата толкова сериозна промяна в данъчната система в страната. Корпоративната ставка е най-ниската за последните 80 години, заяви Тръмп. 

Според американския президент промените ще върнат много американски компании обратно в САЩ, където ще "работят за американската икономика" и ще създават работни места. Той е категоричен, че това е "точната реформа, предложена в точния момент" и ще направи "Америка велика отново".

Освен намаляването на корпоративните данъци, реформата предвижда и намаляването на най-високите ставки на данъците за доходите на физическите лица. Стъпките намаляват от седем на три - 12%, 25% и 35%. В момента най-високата данъчна ставка за физическите лица е 39,6% и тя е за доходи над 418 хил. долара годишно, посочва NY Times. Най-ниската ставка днес е 10%. 

Намаляват се и данъците върху скъпи имоти. Въпреки това Доналд Тръмп е категоричен, че промяната няма да бъде от полза единствено за богатите американци.

Големите корпорации в САЩ , които от години се борят за намаляването на данъчната тежест, приемат добре плановете, допълва още Ройтерс. Много от компаниите всъщност и сега успяват да избегнат високите данъци в САЩ, възползвайки се от всякакви дупки в законодателството.

Доналд Тръмп призова демократите да подкрепят промяната, макар че заявките им още от сега са против идеите на администрацията на Белия дом. Според тях намаляването на данъците ще увеличи бюджетния дефицит. Мерките са насочени към големия бизнес, а не към средната класа, както настояват републиканците, допълват от опозицията.

Данъчната реформа беше очаквана от месеци, след като през февруари Доналд Тръмп намекна, че бизнесът ще се радва на намаляване на данъците. Тогава той обеща да представи плановете в рамките на няколко седмици, но му отне месеци, за да изготви предложението.

Финансовият министър Стивън Манучин определи плановете, показани днес, като рамка, която може да бъде използвана от Конгреса, за да изготви нужното законодателство, допълва ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
mathematician
преди 6 години
По принцип при намаляване на данъците се повишава събираемостта.Т.е. ключа от бараката се крие в следното изречение - Много от компаниите всъщност и сега успяват да избегнат високите данъци в САЩ, възползвайки се от всякакви дупки в законодателството.При нас като се въведе 10% ДОД и лека полека приходите от данъка се удвоиха. Което не се е получило щото заплатите са нараснали 2 пъти или работещите са се увеличили 2 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bertram
преди 6 години
Всичко супер, НО големият въпрос е като облекчи американските мега корпорации дали върнатите/показани печалби ще са достатъчно да компенсират дупката, която ще се отвори в бюджета. Към момента годишният дефицит им е към 1 трилион долара... ако намали бремето си мисля, че дефицита ще скочи с поне още 1 трилион. Иска да превъоръжава, иска да строи инфраструктура, има 60 милиона от техните малцинства на хранилка... за всичко това трябват много пари. Според мен Доналдът ще девалвира долара, за да си стимулира икономиката но това пък ще е комбинирано с дългова спирала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
Да, погребва американската мечта.Свръхбюджет за военните, ник'ви данъци, печатницата на МАХ.Да живеят баллллъците, колекциониращи долари и спасяващи Фашингтон от моментален фалит. Не че фалита кака е вече далече...................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още