IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акциите на Twitter падна до номиналата ѝ стойност при IPO-то

Само от началото на годината стойността на компанията се понижи с над една четвърт

15:41 | 21.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на акциите на Twitter падна до номиналата ѝ стойност при IPO-то

Книжата на американската социална медия Twitter се обезцениха до стойността им при старта на първичното публично предлагане от ноември 2013 г. 

В четвъртък акциите приключиха сесията с цена от 26 долара – точно на нивото при IPO-то, като беше отчетен дневен спад от почти 6 на сто. Само от началото на годината стойността на компанията се е понижила с над една четвърт, като сега цената на акциите е доста далеч от рекордните 70 долара за брой. По време на сесията в четвъртък книжата паднаха временно дори до ниво от 25,92 долара за брой.

В първия ден на борсовата търговия изглеждаше, че пред акционерите на Twitter предстоят добри времена. Книжата се изстреляха до над 45 долара за брой – сериозен ръст от 70 на сто. Тези времена обаче отдавна са история. От гледна точка на инвеститорите сега Twitter расте твърде бавно, особено в сравнение с Facebook. Освен това от самото ѝ основаване през 2006 г. компанията никога не е отчитала печалба. 

В края на юли главният изпълнителен директор Джак Дорси и финансовият директор Антъни Ното посяха в конферентен разговор с анализаторите сериозни съмнения за бизнесмодела на Twitter и по този начин унищожиха сериозен дял от пазарната оценка на компанията.  Ното заяви, че компанията няма да види „постоянен и значим" растеж на потребителите за „значителен период от време". След тези думи акциите се сринаха само за час с повече от 12 на сто. 

В момента Twitter прави промяна в ръководството след оттеглянето на главния изпълнителен директор Дик Костоло. Съоснователят на компанията Джак Дорси пое управлението като временен изпълнителен директор, докато бордът търси нов постоянен директор - позиция, за която самият Дорси е възможно да бъде кандидат. 

Последната стратегия на Дик Костоло беше да обърне внимание на онези интернет потребители, които не са абонати на Twitter, но все пак влизат в досег с туитовете. Той се опита да спечели много клиенти покрай Световното първенство по футбол през миналата година, но опитът се увенча с неуспех.

Освен това Twitter експериментира с бутони за покупки, чрез които дадени артикули могат да се купуват директно през новината, но и това не донесе особен успех. 

Дори и дългогодишни инвеститори вече губят търпение. През миналия месец интернет инвеститорът Крис Сака, дългогодишен активен приятел на Twitter, поиска с отворено писмо мащабни промени. Според него компанията трябва да обърне внимание на потребителите, които не следят постоянно услугата и така вероятно пропускат интересни новини.

Сака предлага въвеждането на канали за отделни теми, в които туитовете няма да се подреждат по хронологичен ред, както досега. Дали новите мениджъри ще се вслушат в съвета му, ще разберем след време.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още