IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денят Х за Microsoft

От днес на пазара излиза новата версия на операционната система Windows, като много потребители ще я получат безплатно

11:00 | 29.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В опита си да укрепи позициите си в сектора на мобилните устройства, като запази доминацията си при настолните компютри, американският технологичен концерн Microsoft пусна днес на пазара Windows 10  - най-новата версия на операционната си система.

Windows 10 е създаден, като е взета предвид мобилната компютърна среда, което позволява на потребителите безпрепятствено преминаване от персонален компютър към таблет, смартфон или други устройства, отбелязва DPA.

Windows 10 може да се окаже последната "голяма" версия на Windows, защото Microsoft възнамерява да промени режима на обновление и развитие на платформата, като всички нови функции се изпращат до устройствата веднага. Още тази есен се очаква и първият пакет с нови функции.

Освен това операционната система представлява първата голяма стъпка на Microsoft в посока към обединяването на всичките си платформи в една. Windows 10 ще има версии за компютри, таблети, смартфони, устройства от Интернет на нещата и др. Софтуерният концерн се надява платформата да се използва от поне 1 млрд. устройства.

Системата разполага с новия уеб браузър Edge, интегриран с гласовия виртуален асистент Cortana – пряк отговор на Siri на Apple.

За разлика от Siri обаче, която е част от мобилната операционна система на Apple, Cortana ще бъде интегрирана в платформата Windows 10 на работния плот на настолните компютри, таблетите и смарт телефоните с Windows.

В онлайн видео, рекламиращо новата версия на операционната система, компанията отбелязва, че потребителите лесно ще свикнат с промените. 

По данни на компанията за пазарни анализи NetMarketShare към миналия месец над 90 на сто от настолните компютри в света ползват някаква версия на Windows. Освен това 54 на сто използват браузъра на Microsoft Internet Explorer. За сметка на това обаче на пазара за мобилни устройства едва 2,3 процента използват платформата Windows Mobile.

Същевременно пазарът на персонални компютри отслабва, като през последното тримесечие продажбите са спаднали с 10 процента.

Преди седмица Microsoft отчете най-лошите си тримесечни резултати досега, до голяма степен заради неуспешните опити да се наложи на пазара на смартфони и таблети, ползващи Windows Phone, като придоби телефонния бизнес на Nokia, който изоставя сега.

Microsoft се ангажира да увеличи дела на операционната система на изключително важния пазар за мобилни устройства, отчасти като дава възможност на хората, ползващи тази операционна система на персоналните си компютри, да я ползват и при таблетите и телефоните си, които биха си купили заради тази операционна система.

Концернът реши да предложи безплатно сваляне на Windows 10 по всяко време в срок от една година за всеки потребител, който има Home или Pro версия на Windows 7 или Windows 8 (но не и версията Enterprise, използвана от корпорациите). Някои няма да могат да получат новата версия още през първия ден. Microsoft отбеляза, че ще предоставя сваляне поетапно, за да гарантира, че нещата ще протекат гладко, но не уточнява колко време ще отнеме това.

Windows 10 ще бъде съвместима с обновения пакет Office 2016 с нови версии на приложенията Word, Exel, PowerPoint, OneNote и Outlook. Сериозна отличителна черта е възможността за сензорно управление на всякакви персонални компютри и мобилни устройства.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още