IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилното бъдеще на Microsoft лежи на плещите на Windows 10

Компанията трябва да убеди разработчиците на приложения да създават повече продукти за новата версия на софтуера

09:57 | 10.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бъдещето на Microsoft в мобилните устройства вероятно ще зависи от способността на компанията да убеди разработчиците да започнат да създават приложения за мобилната версия на Windows 10, след като придобиването на мобилното подразделение на Nokia в крайна сметка доведе до съкращаването на 7800 работни места, предава Ройтерс.

Новината за съкращенията показва, че придобивката, направена през 2013 г. за 7,2 млрд. долара, няма да помогне за увеличаването на продажбите на Windows Phone и фирмата се нуждае от нов подход.

Съкращенията показват, че Microsoft ще трябва да фокусира своите усилия върху Windows 10, който се планира да излезе в края на юли, вместо да залага повече на разработката на смартфони, твърдят анализатори.

Приложенията за софтуера ще работят на настолни компютри, таблети и телефони. Компанията разчита, че популярността на Windows за настолни компютри ще доведе до създаването на повече приложения за мобилната версия на Windows и ще накара повече потребители да си купят смартфони на Microsoft.

Това е вторият кръг съкращения, откакто Сатя Надела стана главен изпълнителен директор на компанията през февруари 2014 г. През миналия юли Microsoft обяви, че ще съкрати общо 18 000 работни места. През юни тази година компанията прехвърли по-голяма част от рекламната си дейност на AOL и продаде активите си в сферата на картографирането на Uber.

Стесняването на фокуса върху мобилните услуги ще позволи на Microsoft да насочи ресурсите си в областите, в които е най-силна, като софтуера и развитието на облачни услуги, коментира Бен Баджарин, анализатор на Creative Strategies.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още