IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходи по преструктуриране влошиха тримесечните резултати на Microsoft

Приходите и печалбата на една акция на софтуерната компания все пак надхвърлиха очакванията на анализаторите

09:20 | 22.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тримесечните приходи и печалбата на една акция на софтуерната компания Microsoft надхвърлиха очакванията на анализаторите, но резултатите на гиганта пострадаха заради разходи по преструктуриране и слабо търсене на софтуерните й продукти, пише CNBC.

През второто тримесечие на 2015 г. американската компания спечели 62 цента на акция при 22,18 млрд. долара приходи, но отчита загуба през периода, след като бъдат включени направени отписвания.

Акциите на Microsoft поевтиняха с 3% след края на официалната търговска сесия на Wall Street снощи. Анализаторите очакваха, че софтуерната компания ще спечели 56 цента на акция при 22,03 млрд. долара приходи.

Разходи за 7,5 млрд. долара, свързани с придобиването на Nokia, както и други разходи за преструктуриране на дейността, се отразиха на резултатите. През фискалното четвърто тримесечие за компанията общите разходи за обезценки, интеграция и преструктуриране възлизат на 8,4 млрд. долара, с което Microsoft губи 3,2 млрд. долара в периода април-юни, включвайки и отписванията.

Microsoft измести фокуса от компютрите към облачните услуги, след като Сатя Надела пое поста главен изпълнителен директор миналата година. Приходите на компанията от търговски компютърни облачни услуги – ключов сегмент, към който спадат Office 365 и Azure – скачат с 88% на годишна база, или с 96% при неизменни валутни курсове. Така годишният прираст на приходите е за над 8 млрд. долара.

„Нашият подход да инвестираме в области, в които се разграничаваме, се отплаща, като Surface, Xbox, Bing, Office 365, Azure и Dynamics CRM Online растат с поне двуцифрени стойности“, отбелязва Надела в съобщение, придружаващо финансовите резултати.

От компанията съобщават още, че са добавили близо 3 млн. абонати към платформата Office 365, с което общият им брой вече е 15 млн.

Продажбите на операционната система Windows и софтуерът Office, които в исторически план формират основата на бизнеса на Microsoft, продължават да изпитват трудности на фона на стагниращия пазар на персонални компютри.

Приходите от продажби на Windows спадат с 22% през тримесечието „в резултат на спадовете на пазара на персонални компютри, последвал края на поддръжката на ХР“.

Продажбите на Office и на услуги намаляват с 4% на годишна база, докато бройката на лицензирания Windows се понижава с 8 на сто.

Microsoft обаче изведе на преден план някои добри резултати от хардуерния бизнес, като например от сегмента с таблети Surface, чиито приходи се покачват със 117% на годишна база, стимулирани от пускането на пазара на Surface 3. Продажбите на игровата конзола Xbox се повишават с 27%.

По-рано този месец Microsoft съобщи, че смята да съкрати 7 800 души, най-вече в бизнеса с телефони.

През януари като смел промоционален ход базираната в Редмънд, Вашингтон, компания съобщи, че пускането на операционната система Windows 10 ще бъде безплатно за притежателите на Windows 7 и 8. Очаква се платформата да се появи на 29 юли.

По време на конферентния разговор при представянето на резултатите Надела заяви, че пускането на Windows 10 ще смъкне част от напрежението на пазара на компютри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още