IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 лв. на декар глоба за офшорки с ниви

След 1 май офшорните фирми трябва да се разделят окончателно с нивите си в България

16:33 | 11.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
100 лв. на декар глоба за офшорки с ниви

След 1 май офшорните фирми трябва да се разделят окончателно с нивите си в България. Това е крайният срок, с който тези фирми трябва да се съобразят с последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, приети на 11.02.2015 г.

В закона от миналата година се забрани не само придобиването в бъдеще на ниви от чуждестранни физически лица от страни извън ЕС, но и от търговски дружества, които пряко или косвено са притежавани от дружества, регистрирани в офшорни зони или в страни извън ЕС и Европейското икономическо пространство.

Вече има много отказали се офшорки, които продават земята си. Всички подобни компании, които все още не са изпълнили закона, трябва да го направят незабавно, защото вече е приета и санкция за неспазването на забраната. Тя е в размер на 100 лева за всеки декар, а при повторно нарушение – 300 лв. за всеки декар.

Сред основните мотиви на санкционния механизъм, е да се гарантира до възможно най-висока степен, че земеделската земя в България ще се стопанисва от хора, които наистина имат намерение да се занимават със земеделие, а няма да е притежание на спекуланти, които са я закупили с единствена цел да я препродадат на по-висока цена и да приберат парите от продажбата в някоя офшорна зона.

На първо място най-засегнати са тези търговски дружества, в които съдружниците или акционерите пряко или косвено са дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. За такива се смята и всяка държава или територия, с която България няма сключена спогодба за избягване на двойно данъчно облагане и в която печалбите и доходите се облагат с данъци, които са поне с 60% по-ниски от данъците, които се налагат за подобни доходи и печалби у нас.

Забраната важи също и за търговски дружества, в които съдружници или акционери са чуждестранни физически или юридически лица, които са граждани на или са регистрирани в държави извън ЕС и Европейското икономическо пространство. Третата категория са всички акционерни дружества, които са издали акции на приносител, за да се избегне заобикаляне на закона чрез прикриване на собственици чужденци зад анонимността на акциите на приносител.

Целта е да се ограничи достъпът на дружества с неясна собственост и произход на капитала до пазара на земя, да затрудни скритата спекулативна дейност и да гарантира, че земята ще бъде в ръцете на лица, които наистина имат намерение да я стопанисват и обработват.

Покрай приемането на санкциите от Парламента се разбра, че има и няколко компании, предлагащи акциите си на Българската фондова борса, които също попадат под ударите на закона. Това е така, тъй като някои от акционерите в тези компании са установени в офшорни зони и по този начин индиректно се явяват и собственици на земеделска земя в България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Специални предложения виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Rumen_
преди 9 години
Ами за "Южен поток България" ще важи ли? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
KalinaR
преди 9 години
da gi prodavat, po-dobre BG kompanii da gi kupqt tiq zemi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още