IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът на Тръмп – основно бели мъже и хора без опит

Първият американски президент милиардер е назначил двама милиардери и поне деветима милионери, чието общо богатство се явява на 5,6 млрд. долара

08:40 | 23.12.16 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп, снимка: Ройтерс</p>

45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп, снимка: Ройтерс

Тръмп съставя кабинет по свой собствен образ и подобие, предава Bloomberg. Първият американски президент милиардер е назначил двама милиардери и поне девет милионери, чието общо богатство се явява на 5,6 млрд. долара.

Двама от назначените от него са генерали от запаса. По-малко от половината от министрите му имат някакъв опит на държавни позиции. Много от тях имат близки връзки с Wall Street и корпоративна Америка. Неговият кабинет ще изглежда по много по-различен начин от този на Барак Обама.

Майк Пенс (бял мъж с опит в държавните структури и състояние в размер на 635 хил. долара) – вицепрезидент.

Настоящият губернатор на щата Индиана е добър знак за социално консервативното крило на Републиканците и за „Ръждивия пояс“ - регион, който бе ключов за победата на Тръмп. Пенс бе 12 години в Долната камара на Сената. Бившият радиоводещ има свои лични каузи и идеи, като например ограничаване на намесата на държавата, а също и социални каузи, като например забрана на абортите.

Рекс Тилерсън (бял мъж със състояние в размер на 365 млн. долара) – министър на външните работи.

Главният изпълнителен директор на Exxon Mobil ще бъде дипломат №1 на САЩ, в случай, че спечели одобрението на Сената, където законотворци и от двете големи американски партии се интересуват от неговите отношения с руския президент Владимир Путин, които датират от почти 20 години. Той ще е принуден да продаде своите 2,6 млн. акции на компанията, които към 16 декември имат стойност, равняваща се на около 240 млн. долара. В края на тази година той се оттегля от поста си в Exxon Mobil.

Стивън Мнучин (бял мъж със състояние в размер на 655 млн. долара) – министър на финансите.

Бившият мениджър на хедж фонд и партньор на Goldman Sachs ще се заеме с тежката задача да проведе данъчна реформа и да оказва отпор на китайската политика по обезценка на юана. Мнучин, чийто баща също бе част от Goldman Sachs, ще бъде третият кадър от нюйоркската банка на този пост за последните три десетилетия. 

Джеймс Матис (бял мъж и офицер от запаса) – министър на отбраната.

Генералът от запаса Матис ще трябва да се справи с поставената от Тръмп задача да унищожи Ислямска държава (ИДИЛ). Той ще трябва да ръководи една огромна бюрократична институция с бюджет от над 590 млрд. долара и то във време, когато на президентския пост е човек, който обеща по-голяма армия, но същевременно иска да се постигнат икономии от някои скъпо струващи оръжия, като например изтребителите F 35. Матис се пенсионира през 2013 г. след 41-годишна служба във флота.

Джеф Сешънс (бял мъж с опит в държавните структури и състояние в размер на 7,4 млн. долара) – министър на правосъдието.  

Републиканският сенатор на щата Алабама заема твърди позиции по въпросите на имиграцията и е бивш прокурор. Той бе един от малкото законотворци, които подкрепиха предложението на Тръмп да се забрани достъпът на мюсюлмани в САЩ. През 1986 г. Сенатът му отказа номинация за съдийска длъжност, след като той бе набеден за расист.

Уилбър Рос (бял мъж милиардер, със състояние в размер на 2,9 млрд. долара) – министър на търговията.

Милирдерът инвеститор Рос натрупа състоянието си като придобиваше и преструктурираше предприятия, които са заплашени от фалит. Той ще е отговорен да изпълни обещанията на Тръмп за твърд курс по търговските въпроси с Китай,  да ликвидира TPP и NAFTA и да наказва строго компаниите, които смятат да изнасят бизнеса си от САЩ.

Андрю Пъздър(бял мъж със състояние в размер на 110 млн. долара) – министър на труда. Бизнес магнатът, чийто бизнес е свързан с вериги закуски за бързо хранене, Пъздър ще има възможност да промени част от политиките на Обама, които той не харесва. Пуздър е главен изпълнителен директор на CKE Restaurants, които притежават вериги като Hardee's and Carl's Jr. и бе икономически съветник на Тръмп по време на кампанията му.

Том Прайс (бял мъж с опит в държавните структури и състояние в размер на 18,7 млн. долара) – министър на здравеопазването.

Прайс е виден противник на "Обамакеър" и администрацията на Тръмп вижда в него правилния човек, който да промени тази система. Прайс е конгресмен от щата Джорджия и бивш ортопед.

Бен Карсън (мъж със състояние в размер на 23 млн. долара) – министър на благоустройството и градското развитие.

Бен Карсън е бивш неврохирург и има завидни професионални успехи. Членът на Демократическата партия Нанси Пелоси го нарече „изключително неквалифициран за поста избор“.

Илейн Чао (жена с опит в държавните структури и състояние в размер на 25,6 млн. долара) – министър на транспорта.

Това ще е вторият път, в който тя ще заема поста министър. По време на управлението на Джордж Буш-младши тя беше министър на труда и стана първата жена-министър с азиатски корени в САЩ. Тя е женена за републиканеца и член на Сената Мич МакКонел. Като министър на транспорта тя ще има главна роля в изпълнението на обещания от Тръмп план, на стойност 1 трлн. долара за модернизиране и строеж на магистрали, мостове и други инфраструктурни съоръжения.

Рик Пери (бял мъж с опит в държавните структури и състояние в размер на 1,3 млн. долара) – министър на енергетиката.

Като губернатор на щата Тексас Пери счита енергетиката като средство за постигане на икономическо развитие. Той смята, че трябва да се инвестира както във ВЕИ, така също и във фосилни горива. В ръцете на Пери ще бъде и големият Енергиен департамент, който е отговорен за безопасността на ядрените материали. Пери е човекът, който по време на президентски дебат се закани, че ще го затвори, но му забрави името.

Бетси ДеВос (бяла жена със състояние в размер на 130 млн. долара) – министър на образованието.

ДеВос е привърженик да се използват парите на данъкоплатците, за да се изготвят ваучери за частните училища, които да се дават на родителите.

Джон Кели (бял мъж, офицер от запаса) – министър на вътрешните работи.

Генералът от запаса Кели ще е отговорен за изграждането на граничната стена между САЩ и Мексико, която Тръмп обеща. Кели бе главнокомандващ на U.S. Southern Command(бел. ред. - войските, които са отговорни за операциите на САЩ в Централна и Южна Америка, и Карибския басейн). Синът му Робърт бе убит в Афганистан през 2010 г.

Райнс Прибъс (бял мъж) – началник на кабинета.

Прибъс бе председател на Националния комитет на Републиканците и е дългогодишен приятел на  сегашния говорител на Камарата на представителите Пол Райън.

Скот Прут (бял мъж с опит в държавните структури) – министър на околната среда.

Министърът на правосъд

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Какво пие мацето бе Стовене , не се види...абе стига с туй пиене бе , как бодеш клавиатурата на две ракии не зная ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 7 години
Исках да напиша "не е тук". Ще ти разтълкувам написаното. Ако наистина пиещата е хубавата дама от снимката, то тя няма място сред Годзили като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
"Не давам съвети, но ако снимката отговаря на физиономиятата ти мястото ти те е тук."... що не пуснеш една твоя снимка , да видим дали ти си за тука !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
Eon
преди 7 години
Това не е ли расизъм? "Бели"... "мъже"... а да ви почна аз с вашите камъни по вашата глава... е*ати двойните стандарти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
Maksim30
преди 7 години
Професионалистите в политиката на САЩ от последните години могат да се сравняват само с тези построили и управлявали Титаник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Не давам съвети, но ако снимката отговаря на физиономиятата ти мястото ти те е тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
qnidopi
преди 7 години
Друго си е да назначиш някви скъсаняци, които да не са направили 100 хил долара за последните десет години, ей така да си по-близо да масите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Най големите гафове и простотии направиха Бушовите хора с най голям опит , Обамовите са следващите .Блумбърг се дънят , а Инвестора солидарно и той !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Хааахаха... Мъка...! Сега неколкото ле^сбийки, дето се беха наточили при Клинтън да управляват Пентагона и ФБР, ше требва да почакат най-малко 4 години... И цела армия безполови, назначени по този признак в администрацията, треперят за местата си... Голямата вина на Тръмп е отношението му към третия пол! Както и на Путин! Го^вната по Путин полетяха много преди Украйна и Сирия - двуклетъчните мозъци вече не помнят защо главатарите на ЕС, под ръководството на "професионалната администрация с опит" на САЩ, бойкотираха откриването на Олимпиадата в Сочи.. А иначе, сичкото безполово с опит показа какво може - батак в Близкия изток, батак в Украйна, батак в Европа, батак в Азия. батак в Лат. Америка и 20 трлн. дълг... И опитно, и професионално... направо - пеераска работа... хихи...Айде трийте, мишкуняци... Нали сте политкоректни.. хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
Направете си сметка за тръмп отказа се от заплатата си поха рчи собствени около 200 или 300 000 000 долара за да се кандидатира за президент и сега дали няма да дръпне политическата черга за себе си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още