IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карл Айкан става част от екипа на Тръмп

80-годишният милиардер ще бъде съветник по реформата на икономическите регулации

15:27 | 22.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Още едно име от бъдещия кабинет на новоизбрания американски президент Донал Тръмп стана ясно. Това е 80-годишният милиардер Карл Айкан, който бе назначен за специален съветник по реформата на икономическите регулации, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Кандидатурата на Айкaн е лансирана лично от Тръмп, а за работата си в президентската администрация милиардерът няма да получава възнаграждение. Той ще се откаже и от управлението на собствения си бизнес.

Желанието на Тръмп е Айкан да спомогне за „генерален ремонт“ на текущите правила и норми, действащи в американската икономика, пише Wall Street Journal.

Щабът на Тръмп описва новото попълнение на президентската администрация ката „един от най-успешните предприемачи и инвеститори в Америка“. Именно Айкан се очаква да има голяма роля при избора на председател на Комисията по ценни книжа и фондовите борси (U.S. Securities and Exchange Commission), съобщават източници на изданието.

Айкан отдавна си сътрудничи с преходния екип на Тръмп. Той, подобно на бъдещия си началник, е на мнение, че администрацията на Барак Обама фактически е забавила ръста на инвестициите в икономиката на страната, много сфери от които се оказаха обект на сериозни регулации.

„Целта на Тръмп е да покаже, че големите сфери от бизнеса в тази страна няма да бъдат разрушени от абсурдни регулации, наложени от бюрократи“, заявява Айкан пред WSJ.

Айкан, който е философ по образование, успява да натрупа състояние от 16,7 млрд. долара и да си спечели репутацията на най-големия корпоративен трейдър в САЩ. Той е основател и собственик на холдинга Ісаhn Еntеrрrіѕеѕ, чрез който контролира стотици по-малки компании в цялата страна.

Интересна е историята на зараждане на богатството на 80-годишния милиардер. Първата по-сериозна сума, спечелена от Айкан, е през 1961 г., когато, още служейки в армията, печели на карти 4 хил. долара. В последствие той влага пхарите на борсата. След около две десетилетия – през 1987 г., Айкан вече се намира в списъка на Forbes с 400-те най-богати хора в света със състояние от 525 млн. долара.

Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още