IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама готви нови данъци за петролните компании в САЩ

Предложението едва ли ще получи подкрепата на контролирания от републиканците Конгрес

11:39 | 05.02.16 г. 4
Обама готви нови данъци за петролните компании в САЩ

Администрацията на Барак Обама готви ново бреме за петролните компании, пише ВВС. През следващата седмица Белият дом ще предложи такса от 10 долара за всеки барел петрол, произведен в САЩ.

Събраните средства ще бъдат използвани за финансиране на транспортната система в страната и на зелени проекти, става ясно от плана, публикуван на страницата на Белия дом. Според изчисленията от данъка могат да бъдат набирани  20 млрд. долара годишно, които да се насочат към нисковъглеродни технологии.

Идеята обаче едва ли ще успее да премине през контролирания от републиканците Конгрес. Мярката няма да бъде популярна и сред потребителите, защото ще повиши цената на петрола, коментира още ВВС.

Новият данък ще насърчи частния сектор да работи за иновации, намаляващи зависимостта от петрол и за чиста енергия, която ще гарантира бъдещето, заявяват от администрацията на Обама по казуса.

Призивът в плана на Белия дом е за увеличаване с 50% на инвестициите в соларни, вятърни и други алтернативни технологии за производство на електроенергия. Транспортната система на САЩ е един от двигателите на щатската икономика, но и е източник на около 1/3 от емисиите парникови газове на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Идеята е добра но парите са много малко защото доклада на ООН е грешен - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Така е, идеята е много правилна и аз това викам! Те го продават по 30$ за барел при поевтиняващ долар, как да не им вземеш 10 от тях. Те и на 20$ ще са доволни производителите. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
mnz
преди 8 години
По принцип това е правилна идея предложена в правилния момент. Сега е времето за пласирането на подобна идея докато цената на петрола е на символично ниско ниво и съответно подобно облагане би се приело леко. Сега е момента и у нас да се вдигне акциза на горивата, докато са ниски цените, защото ако цените скочат трудно се слага и повече акциз отгоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
0pk
преди 8 години
В правилната посока идем, таварищ Обама. Само се чудя туй дет го пише ББС дали Обама го знай че ще го предлага? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още