IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка ограничава изкупуването на облигации

Тя очаквано запази целевия си краткосрочен лихвен процент в диапазона 0-0,1%

10:17 | 14.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка съобщи в петък, че ще започне да намалява огромните си покупки на облигации и ще обяви подробен план за понижение на баланса си от близо 5 трлн. долара следващия месец, като по този начин ще направи още една стъпка към прекратяване на мащабните си парични стимули.

Макар че ще продължи да изкупува държавни облигации със сегашния темп от около 6 трилиона йени (38 млрд. долара) месечно, централната банка реши да изложи подробностите за плана си за намаляване на обема през следващите една до две години на заседанието през юли, предаде Ройтерс.

Планът за забавяне на покупките на облигации беше очакван, но липсата на непосредствени подробности беше възприета от някои инвеститори като индикация, че финансовата институция ще бъде предпазлива при коригирането на паричната политика си занапред. Тази пазарна интерпретация доведе до понижение на стойността на йената и доходността на японските облигации.

"Днешното решение подсказва, че ЯЦБ е много внимателна по отношение на намаляването на количествата изкупувани облигации, което означава, че е предпазлива и по отношение на повишаването на лихвените проценти", заяви Такаюки Мияджима, старши икономист в Sony Financial Group. "Вероятността централната банка да повиши лихвите през юли става все по-малка."

Управителният съвет на ЯЦБ съобщи, че ще събере мненията на пазарните участници, преди да вземе решение за дългосрочния план за движението на лихвените проценти на следващото си заседание.

Както се очакваше, с единодушно гласуване Японската централна банка запази целевия си краткосрочен лихвен процент в диапазона 0-0,1%. Финансовата институция също така поддържа мнението си, че икономиката на Страната на изгряващото слънце продължава да се възстановява умерено, като потреблението се задържа стабилно.

Доходността по 10-годишните японски държавни облигации се понижи до 0,920% след съобщението, а йената достигна едномесечно дъно от 157,895 за долар.

През март ЯЦБ сложи край на отрицателните лихвени проценти и контрола върху доходността по облигациите в знаменателна промяна от продължилата десетилетие радикална програма за стимулиране.

Тя също така се отказа от признаците, че ще продължи да повишава краткосрочните лихвени проценти до нива, които нито охлаждат, нито прегряват икономиката - според анализаторите те са някъде между 1-2%.

Много пазарни участници очакват, че финансовата институция ще повиши лихвените проценти отново през тази година, въпреки че са разделени в прогнозите си по отношение на времето.

Централната банка също така е подложена на натиск да пристъпи към количествено затягане и да намали огромния си баланс, за да гарантира, че ефектът от бъдещите повишения на лихвите ще се отрази плавно на икономиката.

Усилията на ЯЦБ да нормализира паричната си политика идват в момент, когато други големи централни банки, които вече са затегнали агресивно паричната си политика в борбата с нарастващата инфлация, се стремят да намалят лихвените проценти. В сряда Федералният резерв запази лихвените проценти непроменени и сигнализира за възможността за едно-единствено понижение през тази година. Европейската централна банка намали лихвените проценти миналата седмица за първи път от 2019 г. насам.

Въпреки това нормализирането на все още разхлабената парична политика на Япония е помрачено от слабото потребление и съмненията на ЯЦБ, че силното вътрешно търсене ще запази инфлацията на пътя към трайно достигане на целта от 2%.

Намаляващите перспективи за стабилно понижение на лихвените проценти в САЩ също могат да задържат йената слаба спрямо долара, което да усложни обсъжданията на политиката на ЯЦБ. Поразената японска валута се превърна в проблем за централните банкери, тъй като раздува цените на вноса, което от своя страна повишава разходите за живот и вреди на потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още