IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка бавно си проправя пътя към положителните лихви през 2024 г.

След като през 2023 г. японският регулатор поддържаше лихвите отрицателни, през 2024 г. ще промени курса

15:22 | 28.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Японската централна банка Казуо Уеда продължи с подготовката за първото увеличение на основните лихви в азиатската страна от 2007 г. насам с нова порция коментари, които подсилиха допълнително аргументите за повишение през пролетта, без да изключват възможността това да се случи през януари, пише Bloomberg.

„Възможно е да се вземат някои решения, дори ако банката няма пълните резултати от преговорите за заплатите на малкия и среден бизнес през пролетта“, сподели гуверньорът в интервю за обществения оператор NHK, публикувано в сряда.

Последните коментари на управителя в една изпълнена с изявления на централни банкери седмица предполагат, че е по-малко вероятно ЯЦБ да изчака до юли, за да повиши лихвите си, когато бъдат събрани повече данни за споразумението за заплатите от Rengo, най-голямата синдикална федерация в страната.

Уеда заяви, че шансовете да има достатъчно информация, с която да бъде мотивирана промяната на политиката през януари, не са толкова високи, но все пак не изключи тази възможност.

Коментарите на гуверньора вероятно ще подкрепят мнението на икономистите, че централната банка ще повиши лихвите си през април, след като оцени ранните годишни данни за заплатите, които ще бъдат публикувани през март, и ако данните за брутния вътрешен продукт през февруари потвърдят, че икономиката на страната се разширява отново.

„Тъй като големите компании ще са взели своите решения за увеличението на заплатите до средата на март, коментарите на Уеда от вчера показват, че е по-вероятно лихвите да бъдат повишени през април“, смята Аяко Сера, пазарен стратег в Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd. .

За разлика от колегите си сред развитите икономики, Япония отдавна се стреми да поддържа инфлацията си и по този начин да стимулира растежа и активността. Докато Федералният резерв и Европейската централна банка повишиха агресивно лихвите си, за да се справят с ръста на цените, ЯЦБ остана последната централна банка с отрицателни лихвени проценти в света.

Въпреки това коментарите от тази седмица, включително речта на Уеда пред бизнес лобито на Кейданрен в понеделник, показват, че регулаторът се доближава до решение, което на практика ще сложи край на експериментите с отрицателни лихви на централните банки в света.

Две трети от икономистите, анкетирани в началото на декември, залагат, че банката ще повиши лихвите до април. Половината от икономистите смятат, че именно тогава банката ще обърне курса.

Има вариант и за повишение през март, тъй като Rengo ще публикува първоначалните резултати от годишните пролетни преговори за заплатите през седмицата преди срещата на централната банка. Според икономистите повишение през април е по-вероятно март, тъй позволява на ЯЦБ да разгледа както първоначалните, така и вторичните оценки за заплатите.

Централната банка ще публикува и своите тримесечни икономически прогнози през април и те могат да бъдат използвани като аргумент за повишение. Уеда променя политиката на всяка среща с тримесечни прогнози, откакто застана начело на регулатора. Предвижда се прогнози да бъдат публикувани и през януари.

„Промяната на политиката през януари е изключена", заяви Шоки Омори, стратег в Mizuho Securities Co. „Централните банкери ще разгледат резултатите от преговорите за заплатите, както данните за ръста на доходите от месечното проучване на пазара на труда и на домакинствата.“

Миналата година Rengo обяви, че 805 синдиката са си осигурили рекордно увеличение на заплатите от 3,80% на 17 март. Първите резултати за 2024 г. ще станат ясни на 15 март. ЯЦБ трябва да обяви решението си на 19 март.

След това федерацията актуализира резултатите няколко пъти, за да отрази промяната и при по-малките фирми. Тези данни ще бъдат публикувани на 4 април 2024 г.

Последните коментари на Уеда не останаха незабелязани от малката група икономисти, които прогнозират увеличение на лихвите през януари.

„Вече не съм толкова сигурен, че лихвите ще бъдат увеличени през януари“, призна Кохей Оказаки, старши икономист в Nomura Securities Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още