IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес настроенията в Япония се подобряват преди заседанието на централната банка

Докладът Tankan отчита засилване на оптимизма сред компаниите в производствения и непроизводствения сектор седмица преди заседанието на регулатора

10:06 | 13.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Оптимизмът сред широк кръг японски компании се повишава през четвъртото тримесечие, изпращайки положителен сигнал към централната банка на страната преди последното ѝ заседание за тази календарна година следващата седмица, пише Bloomberg.

Индексът на настроението сред най-големите производители в страната се повишава до 12 пункта през декември от 9 пункта три месеца по-рано, като това е третото поредно повишение на мярката, става ясно от доклада Tankan на Японската централна банка (ЯЦБ). Данните надминаха прогнозата на икономистите за ръст до 10 пункта.

Настроенията сред най-големите компании извън производствения сектор също се подобряват до 30 пункта от 27 пункта преди това, надминавайки очакванията на икономистите и достигайки нов 32-годишен връх. Положителната цифра означава, че оптимистите са повече от песимистите.

Данните сигнализират, че настроенията се повишават навсякъде, като индексът за малките производители се покачва до 1 пункт, минавайки на положителна територия за първи път от началото на 2019 г. Показателят за малките фирми извън производството напредна до 14 пункта, засенчвайки прогнозите.

Доказателствата за стабилните корпоративни настроения се разглеждат като добър знак за ЯЦБ, тъй като увеличават вероятността компаниите да могат да продължат да извършват големи увеличения на заплатите, които централната банка се надява да допринесат за положителния цикъл при заплатите и цените, а той да проправи пътя за нормализиране на паричната политика на регулатора.

„Днешните резултати като цяло показват, че икономиката няма да се разпадне“, коментира Шиничиро Кобаяши, главен икономист в Mitsubishi UFJ Research and Consulting. „Този ​​Tankan ще помогне на ЯЦБ да се придвижи към нормализиране и продължавам да очаквам стъпката през април, след като банката потвърди резултатите от пролетните преговори за заплатите“, добавя той.

Проучването Tankan показва, че компаниите като цяло поддържат плановете си за капиталови инвестиции, като големите фирми във всички индустрии заявяват, че възнамеряват да увеличат тези инвестиции с 13,5% през текущата фискална година, което до голяма степен остава непроменено спрямо мнението им преди три месеца.

„Плановете за капиталови разходи също са солидни“, изтъква Кобаяши, добавяйки: „Има някои компании, които се колебаят поради високите разходи за материали, но Tankan показва, че не са се отказали и ще продължат да инвестират“.

Настроенията сред големите японски производители отново се подобряват. Източник: ЯЦБ/Bloomberg Настроенията сред големите японски производители отново се подобряват. Източник: ЯЦБ/Bloomberg

Данните допълват знаците, че икономиката на Япония вероятно ще се върне към растеж през текущото тримесечие след дълбок спад през предходния период. Брутният вътрешен продукт (БВП) се сви с годишен темп от 2,9% през трите месеца до края на септември, тъй като домакинствата ограничиха разходите.

Въпреки че цифрите като цяло са положителни, те също така подчертават пропастта между различните джобове на корпоративната Япония, като големите фирми като цяло са по-оптимистични от по-малките, а тези извън производството са особено оптимистични, тъй като слабата йена стимулира входящия туризъм, подкрепяйки широка част от сектора на услугите.

Докладът на ЯЦБ отразява смесени условия в различните индустрии. Намаляването на недостига на чипове стимулира бизнеса на автомобилните производители, повишавайки настроенията за тази група до 28 пункта от 15 пункта през предходния тримесечен период. Солидното търсене на полупроводници също тласка нагоре показателя при големите производители на електрически машини до 4 пункта от -2 пункта преди това.

В непроизводствения сектор мярката за големите фирми в сектора на услугите за отдих, хранене и напитки скача до 51 пункта, подпомогната отчасти от силното търсене, свързано с нарастващия входящ туризъм. Слабата йена е фактор, който помага за увеличаване на броя на чуждестранните посетители до около 2,52 милиона през октомври, надминавайки нивото от преди две години.

Проучването от сряда показва, че всички компании средно прогнозират йената да се търгува при 139,35 йени за долар през текущата фискална година, в сравнение с нивото от 135,75 йени за долар преди три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още