IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отбелязва най-големия излишък по текущата си сметка от 18 месеца насам

Положителният баланс носи добри новини за отслабналата валута и икономиката на страната

14:03 | 09.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Излишъкът по текущата сметка на Япония e достигнал рекордно високи стойности през първата половина на тази фискална година, отбелязвайки потенциално положително развитие за икономиката на страната и отслабналата ѝ валута, пише Bloomberg.

Излишъкът по текущата сметка на Япония възлиза на рекордните от 12,7 трлн. йени (84,2 млрд. долара) за шестте месеца до септември, като основна причина за това е спадът на вноса, твърдя от Министерството на финансите в четвъртък. Излишъкът се е увеличил спрямо година по-рано до 2,72 трлн. йени през септември и е бил най-високият от 18 месеца насам, въпреки че не успя да отговори на очакванията на икономистите за 2,98 трлн. йени. С това страната отбележи осми пореден месец с положителен баланс по текущата си сметка.

Данните от четвъртък донесоха добри новини за икономиката, тъй като показват, че разходите за внос на енергоизточници намаляват, а износът на автомобили се е възстановил на фона на намалените ограничения по веригата за доставки. Ясно се вижда и завръщането на туристите в страната. Въпреки че повечето анализатори очакват реалната икономика на Япония да се върне към спад през третото тримесечие, данните по текущата сметка показват, че има някои базови фактори, които все още подкрепят икономиката.

Следващата сряда се очаква Япония да публикува предварителните си данни за брутния вътрешен продукт през периода от юли до септември.

Резултатите по текущата сметка „вероятно се дължат на разходите в рамките на страната и влиянието на по-слабата йена“, заяви Шунго Акимото, пазарен икономист в Mizuho Securities. „Всеки турист харчи повече, а броят на посетителите очевидно расте, свивайки баланса при услугите“, допълни той.

Въпреки че балансът в сектора на услугите е бил отрицателен през шестте месеца до септември, излишъкът при туризма е нараснал 15 пъти, тъй като чуждестранните посетители са се завърнали масово Япония. Броят на туристите, посещаващи Япония, се е възстановил до над 96% от нивата си преди пандемията през септември, тъй като слабата йена спомогна за увеличаване на пристигащите чужденци, твърдят от Националната туристическа организация на Япония.

Междувременно общият излишък по текущата сметка се дължи основно на по-добрия търговски баланс, като разходите за внос са се понижили с 13,2% спрямо предходната година, което се дължи на поевтиняването на суровия петрол, втечнения природен газ и въглищата. По-високият износ, подкрепен от доставките на автомобили и строителни машини, също е допринесъл за търговския излишък.

Тези резултати биха могли да окажат подкрепа и на отслабващата валута на страната, тъй като приходите от търговията със стоки и услуги от чужбина могат да бъдат обърнати в йени за ползване от японски фирми в страната по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още