IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата йена принуждава Япония да свие плана си за военни разходи

Токио ще започне да намалява покупките на самолети през 2024 г.

15:00 | 03.11.23 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Сривът на йената принуждава Япония да ограничи исторически петгодишен план за засилване на отбраната на стойност 43,5 трлн. йени, който цели да сдържи евентуално нашествие на Китай в Тайван, съобщават осем запознати с въпроса източници, цитирани от Ройтерс.

След обявяването на плана през декември йената изгуби 10% от стойността си спрямо долара, принуждавайки Токио да намали амбициозния си план за отбрана, който тогава щеше да струва на страната 320 млрд. долара, съобщават източниците.

Ройтерс е направила интервюта с трима представители на правителството с пряка информация за обществените поръчки в сектора на отбраната и петима източници от индустрията, които са заявили, че Япония ще започне да намалява покупките на самолети през 2024 г., втората година от плана за укрепване на отбраната, заради слабата йена.

Токио е взел предвид обменен курс от 108 йени за долар, валиден към лятото на 2021 г., когато започнал да формулира планове за покупки през декември, съобщават източниците. До началото на ноември валутата потъна до 151 йени за долар. Във вторник Японската централна банка предприе малка стъпка за прекратяване на десетилетните парични стимули, които доведоха до обезценяване на йената, като коригира програмата си за контрол на доходността по облигациите.

За разлика от големите компании, които правят бизнес в чужбина, японското министерство на отбраната не е предпазено от колебанията във валутния курс, съобщи един от източниците. Това означава, че то не разполага с много средства да смекчи растящите разходи в йени за крилати ракети Tomahawk и изтребители F-35.

Всеки признак, че премиерът Фумио Кишида ще постигне по-малки от очакванията военни разходи може да породи притеснения във Вашингтон за възможността на ключовия му съюзник да помогне за сдържането на Пекин, коментира Кристофър Джонстън, президент за Япония на Центъра за стратегически и международни изследвания.

„Засега въздействието е скромно. Но няма съмнение, че дългосрочно обезценяване на йената ще подкопае въздействието от засилването на отбраната на Япония и ще наложи намаляване и забавяне на ключови придобивки“, допълва Джонстън, който е бивш директор на Съвета за национална сигурност за Източна Азия в администрацията на Байдън.

Кишида определи най-голямото укрепване на отбраната на Япония след Втората световна война като „повратна точка в историята“. Разходите целят да предпазят страната от възможен конфликт около отдалечените ѝ острови по протежението на Източнокитайско море към Тайван, показват бели книги в областта на отбраната. Токио споделя и отговорността да защитава американските бази на територията си, които Вашингтон може да използва за извършване на контраудари срещу китайските сили, нападащи самоуправляващия се демократичен остров.

През декември Кишида обеща да удвои годишните разходи за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт. Ходът, целящ да трансформира въздържащата се от войни страна в държава, която е на трето място в света по най-големи разходи за отбрана, беше смятан от анализатори и депутати за малко вероятен допреди две години.

Това се промени, когато руските сили навлязоха в Украйна през февруари 2022 г. в нашествие, което Токио се опасява, че ще засили дързостта на Пекин да нанесе удар на Тайван.

Китай отново породи опасения в Япония през август, когато изстреля ракети във води близо до територията ѝ в отговор на посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. Това се случи след месеци на засилване на китайската активност в Източна Азия, включително съвместни учения с руските сили.

Китай, който не изключва използването на военна сила за поставяне на Тайван под контрол, изрази притеснения от плановете за военни разходи на Япония, като я обвини, че проявява „мислене от ерата на Студената война“.

Със съкращаването на разходите си Япония е решила да отдаде приоритет на разходи за модерни оръжия американско производство като ракети, които могат да спрат напредващи китайски сили, съобщават запознатите източници. Това означава по-малко пари за самолети и друго вторично оборудване, голяма част от което е произведено от японски компании, допълват те.

През декември представители на министерството на отбраната обсъдиха поръчка на 34 тандемни роторни хеликоптера Chinook на стойност около 15 млрд. йени на хеликоптер, съобщават двама от източниците.

В предложението за бюджета за отбрана за годината от април 2024 г., което беше публикувано през август, поръчката беше намалена наполовина до 17, тъй като цената на хеликоптерите нарасна с около 5 млрд. йени всеки от декември насам. Около половината от повишаването на цената се дължи на слабата йена, отбелязва един от източниците на правителството, който е участвал в разговорите.

Хеликоптерите се сглобяват от Kawasaki Heavy Industries по лиценз на Boeing. Говорител на Kawasaki потвърди, че нарасналите разходи за един хеликоптер са довели до намаляване на поръчката за Chinook.

Япония се е отказала и от план да купи два хидроплана US-2 на ShinMaywa Industries, използвани за издирвателни и спасителни мисии, след като цената на единична бройка почти се е удвоила до 30 млрд. йени спрямо три години по-рано, съобщават двама запознати с разходните планове източници.

„Цената нарасна значително и причината е в по-слабата йена и инфлацията, които значително повишиха разходите“, съобщи говорителка на компанията. Тя отказа коментар дали министерството на отбраната се е отказало от поръчката на хидроплана.

За Кишида, който трябва да се справя с воюващи фракции в управляващата си партия, които спорят за това дали са нужни нови заеми или повишаване на данъците за изплащане на плановете му за укрепване на отбраната, съкращаването на покупки на оборудване може би е по-лесно от политическа гледна точка, отколкото да поиска от депутатите да одобрят увеличаване на разходите, коментират анализатори.

Но с отстъплението пред предизвикателствата Кишида също така си навлича критики от японски компании, които се притесняват, че ще те ще поемат тежестта на съкращенията, за да се гарантира, че Токио може да си позволи ракетите Tomahawk и изтребителите F-35, които поръча от Lockheed Martin.

В знак за нарастващо недоволство Японската бизнес федерация, най-влиятелното корпоративно лоби в страната, се присъедини към редица асоциации в областта на отбраната през октомври, за да притисне министерството на отбраната за допълнителни средства за военни доставки в допълнителния бюджет, който вече е внесен в парламента, съобщава един от източниците.

Говорител на министерството потвърди, че компаниите са изпратили писмо на 25 октомври до министъра на отбраната Минору Кихара с призив правителството да продължи с доставките в областта на отбраната, както е планирано.

Фирмите за отбрана трудно ще получат повече пари, тъй като правителството ще иска да отложи добавянето на нови разходи в плана за 43 трлн. йени, за да види как ще се промени положението с валутата, казва Кевин Маер от NMV Consulting във Вашингтон, който оглавяваше Службата за връзки с Япония към Държавния департамент на САЩ.

„Ако преценят, че това ще се отрази на капацитета им, тогава е възможно, но мисля, че ще се случи най-рано към предпоследната година от петгодишния план“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още