IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисната инфлация в Япония се е ускорила за първи път от 4 месеца насам

Премиерът и гуверньорът на ЯЦБ заявиха, че повишението на заплатите остава основният им приоритет

11:12 | 24.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основният измерител за инфлацията в Япония се е ускорил за първи път от четири месеца насам, до голяма степен в синхрон с пазарните очаквания, че ръстът на цените ще се запази. Това подчертава зависимостта на  Японската централна банка от данните преди срещата за определяне на политиката, пише Bloomberg.

Ръстът на потребителските цени, с изключение на пресните храни, се е повишил до 2,9% през октомври от 2,8% през септември, оставайки над целта на Японската централна банка от 2% за 19-и пореден месец, според министерството на вътрешните работи в петък. Медианната прогноза на икономисти беше ръст до 3% на фона на намаляването на държавните субсидии за комунални услуги.

Въздействието на цените на газа и електроенергията върху общата инфлация се е свило до 0,49 процентни пункта от 0,98 през септември. Цените на хотелските стаи също са допринесли за повишаването, а ръстът при преработените храни се е забавил.

Гуверньорът на ЯЦБ Казуо Уеда изглежда се оказва изправен пред упоритият инфлационен натиск, който е в противоречие с твърдението му, че по-ниските цени на вноса ще охладят инфлацията в краткосрочен план. Вътрешните сили обаче не поддържат инфлацията стабилна, тъй като кризата с по-високите разходи за живот се отразява на потребителите и изпреварва ръста на заплатите - фактор, който допринесе за свиването на икономиката през последното тримесечие.

„Потреблението продължава да е слабо и мисля, че компаниите не бързат да прехвърлят по-високите си разходи върху потребителите и да повишават цените на храните заради опасения, че ще намалят потребителските разходи“, заяви Такеши Минами, икономист в изследователския институт Norinchukin. „Няма да станем свидетели на благоприятен цикъл на цените, освен ако заплатите не се повишат допълнително и ЯЦБ не се окаже в ситуация, която и позволява да нормализира лесно своята политика“, заяви той.

С най-ниския си рейтинг на доверие през двугодишния си премиерски мандат, което отчасти се дължи и на инфлацията, премиерът Фумио Кишида предложи икономически пакет на стойност над 17 трлн. йени (115 млрд. долара) по-рано този месец. Чрез него премиерът удължи програмите за субсидиране, за да ограничи поскъпването на енергоизточниците до април, и реши да въведе данъчни облекчения и парични помощи в подкрепа на домакинствата, засегнати от високата инфлация.

С изключение на пресните храни и енергоизточниците, потребителските цени са се повишили с 4% спрямо предходната година през октомври, като се движат около най-високото си ниво от 1981 г. насам, според министерството.

Слабата йена беше една от причините за високите вносни цени, тъй като валутата през последните месеци се задържа близо до 33-годишно дъно спрямо долара. Този месец Уеда беше често притискан от членове на опозиционната партия в парламента да признае, че разхлабването на паричната политика стои зад отслабването на йената и увеличава инфлационния натиск върху домакинствата.

Кишида и Уеда подчертаха колко важни са годишните пролетни преговори за заплатите през следващата година и повечето виждат резултатите от тях като ключов компонент за това дали ЯЦБ вече може да нормализира политиката си. Премиерът заяви тази седмица, че повишението на заплатите е „най-важната задача“, която стои пред него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още