IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кишида и Си Дзинпин потвърдиха стратегическите отношения между Китай и Япония

Американски компании са вложили поне 40 млрд. долара в Азиатско-Тихоокеанския регион тази година, заяви Джо Байдън

09:06 | 17.11.23 г. 13
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Китайският президент Си Дзинпин и японският премиер Фумио Кишида се ангажираха да продължат стратегическите си връзки на първата си среща на четири очи от една година насам, знак, че двете най-големи икономики в Азия се опитват да закърпят обтегнатите си отношения, пише Ройтерс.

Двамата лидери обсъдиха също забраната на Китай върху японски морски храни и нашумелия случай с японски бизнесмен, задържан в Китай. Те разговаряха един час в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC) в Сан Франциско в четвъртък вечер.

Страните трябва „да се съсредоточат върху общи интереси“ и да потвърдят отново „стратегическите си отношения от взаимна изгода и да им придадат ново значение“, каза Си в присъствието на Кишида, докато седяха на маса един срещу друг с представители на делегациите им от двете им страни.

В съвместно комюнике през 2008 г. Япония и Китай приеха да продължат „взаимнополезните отношения, основани на общи стратегически интереси“, които целят да гарантират чести лидерски срещи по проблеми като сигурността.

Но през последните години формулировката беше използвана по-рядко, тъй като историческите противници влизаха в противоречие по редица проблеми като териториални спорове, напрежение в търговията и Тайван, демократичния остров, който Пекин смята за своя територия.

Кишида каза в изявление пред медиите след разговорите, че двете страни са потвърдили отново ангажимента си към отношенията си.

„Споделихме общия възглед, че ще продължим да общуваме тясно на различни нива, включително на лидерско ниво“, заяви Кишида.

През последно време отношенията бяха подложени на изпитание заради въведената от Китай забрана за японски морски храни след решението на Токио да пусне третирана вода от авариралата ядрена централа „Фукушима“ в морето през август.

Кишида съобщи, че е призовал категорично Си да отмени забраната и е настоял за бързото освобождаване на бизнесмена, чийто арест нанесе тежък удар на близките икономически отношения между двете страни.

Срещата им се състоя след дългоочакваната среща между американския президент Джо Байдън и Си, на която двете суперсили приеха да отворят президентска гореща линия и да възобновят комуникациите между двете си армии наред с други въпроси.

Кишида се срещна и с Байдън и двамата обсъдиха проблеми като „общи предизвикателства“, които споделят с Китай.

Стремежът на Китай да потвърди добрите си отношения с Япония може отчасти да се дължи на близките връзки на Токио с конкурента Вашингтон, коментира Руми Аояма, експерт по японско-китайски отношения.

„Мисля, че има желание за забиване на клин между Япония и САЩ чрез установяване на т. нар. стратегически отношения с Япония на фона на конфронтацията между САЩ и Китай“, отбеляза Аояма, директор на института „Уаседа“ за съвременни китайски изследвания.

В кулоарите на срещата на APEC Кишида разговаря и с южнокорейския президент Юн Сук Йол на седмата им среща тази година. Двамата обещаха да се стремят към задълбочаване на сътрудничеството и да обсъждат общите притеснения като ракетните изпитания от Северна Корея.

В четвъртък Йол, Кишида и Байдън проведоха и тристранна среща. Лидерите на 21 страни членки на APEC са в Сан Франциско за 30-ата си среща на върха от 15 до 17 ноември.

Американският президент Джо Байдън заяви в рамките на форума в четвъртък, че ще продължи да работи за напредък по тихоокеански търговски пакт, въпреки че възгледът му за регионална сделка, която да противостои на влиянието на Китай, се натъква на пречка заради стремежа му за засилване на правата на работниците.

„Работата ни все още не е приключила“, каза Байдън пред ръководители на корпорации в Сан Франциско. „Ще продължим да работим за улесняване на търговията с висок стандарт, която насърчава правата на работниците чрез силно прилагане на трудови стандарти“, допълни американският президент.

Надеждите за Индо-Тихоокеанска икономическа рамка (IPEF) се изпариха тази седмица. Страните членки не успяха да постигнат съгласие за подобряване на трудовите и екологични стандарти, съобщиха запознати с разговорите източници.

В отговор на въпрос колко време ще е нужно за постигането на търговското споразумение IPEF представител на администрацията заяви, че повечето преговори отнемат години, но Белият дом смята да работи по „ускорен график“.

Белият дом започна IPEF с цел да засили икономическия ангажимент с Азия, след като бившият президент Доналд Тръмп напусна регионален търговски пакт през 2017 г. Демократът Байдън може да се изправи срещу републиканеца Тръмп отново на президентските избори догодина в надпревара, която може да се отрази на американската подкрепа за мултинационални групи като APEC и МВФ и върху търговската политика.

След един ден на срещи Байдън заяви, че лидерите са подписали споразумение за веригите за доставка, целящо да установи затруднения преди възникването на проблеми като в разгара на пандемията от COVID-19. Той също така заяви, че са постигнати споразумения за ускоряване на прехода към чиста енергия и за борба с корупцията.

Байдън изрази задоволство и от стартирането на „инвестиционен аскелератор“ за набиране на частен капитал за инвестиции в чиста енергия и технологии. „Инвестициите на правителствата не са достатъчни. Трябва да мобилизираме частни инвестиции“, изтъкна той.

Преди срещата на APEC Байдън изрази задоволство в четвъртък от инвестициите на американски компании в региона, включително Amazon.com, Delta Air Lines, PepsiCo, Apple и Boeing.

Той допълни, че продължаващият ръст на американската икономика може да подкрепи целия свят, оценка, която е в противоречие с вялата световна икономика. Байдън заяви, че 60% от американския износ е отишъл към страни от APEC, а американските компании са били най-големият източник на преки чуждестранни инвестиции в тези икономики, като са вложили най-малко 40 млрд. долара през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 5 месеца
До: kuhao: Ами явно теб силно те интересува, щом душиш като мъсстияя по коккал по моите коментари и ги жжвакаш и лиггавиш безотказно като АК47.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 някои интересува ли го класацията на един доказан идиииот? :):) За теб много неща видими за средно интелигентен човек си остават тайна, но това е защото си доста ограничен от към мозък... :):):) Ясно се вижда как Си започна своя Exit стратегия от войната в която ви набута :):) но ти си фантазирай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Веселба е, два слабоума Тиквъ07 и ГъНъА се замерват с тотални глупости и спорят кой е по- *** :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: Gna "не мисля" - да, това е единственото вярно от бълвоча тъъппотии, които си написал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Хахаа, Си подгъна капачките тотално, вчера клекна на американците, днес на японците....еее, явно москалските алкохолици ще го отнесат ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 5 месеца
До: kuhao: Понякога и ти успяваш да се възползваш от теорията на вероятностите и да минеш на една ръка разстояние от истината, което за теб си е в десетката. Твоите критерии за копейка така и си останаха тайна за мен, но факт е, че съществото отдолу е на на същото разстояние от средната грамотност до нулевата - една ръка. Горе-долу там, където си и ти в моята класация по тежест в природно изражение - в дуупката на геврека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Gna
преди 5 месеца
До: Tikva007"Германия била добре защото залягала зад Франция". Вземи и мини при един психолог по-добре, нещо си се напрегнал. Германия е добре, защото прави коли, които другите харесват и искат да притежават и си плащат яко. Германия е добре защото си разположи всичките магазини по Европа и обира народа през тях. Залягала зад Франция, леле какъв ***-ак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Gna
преди 5 месеца
До: Tikva007 и от кой е окупирана Япония? От *** ли? Или от болната ти глава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 месеца
яко... бой между копейки! :D тоше, много засукани манипулации правиш само ние те разбираме, а при нас тия буламачиии не минават. Средната копейка няма акъл да те разбере и затова ти опонират... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
До: Gna: Ти това за васала и империята сериозно ли го написа? И от самолет се вижда, че си гроззна жертва на реформата в българското образование през последните 20 години. Японската империя окончателно, едноактно и официално залязва на 02.09.1945 г. и от тогава е фактически просто една окупирана територия, точно както и Германия. Германия е малко по-добре, защото успява да заляга понякога зад Франция в ЕС и да изклинчи някои дребни придобивки, докато Япония е 24/365 на 4 очи с Шефа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още