IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията на производствените цени в Япония се забавя под 2% през октомври

Показателят, измерващ цените на суровините за японските фирми, се е повишил до 0,8%

11:04 | 13.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръстът на цените на производител в Япония се е забавил повече от очакваното през октомври до най-слабия си темп от повече от две години насам, потвърждавайки мнението на Японската централна банка, че инфлацията се охлажда, съобщава Bloomberg.

Показателят, измерващ цените на суровините за японските фирми, се е повишил до 0,8% през октомври спрямо година по-рано, което е най-бавният темп на растеж, откакто цените започнаха да се повишават отново през март 2021 г., съобщават от Японската централна банка в понеделник. За сравнение, икономисти очакваха ръст на цените от 0,9% на годишна база през октомври. Спрямо предходния месец цените са се понижили с 0,4%, а консенсусната прогноза беше за нулев растеж.

Инфлацията в Япония продължава да се забавя. Графика: Bloomberg Инфлацията в Япония продължава да се забавя. Графика: Bloomberg

Тези данни са по-слаби от резултатите, отчитащи базисната инфлация, които показаха, че тя е останала на ниво от 2,8% през септември. За втори пореден месец инфлацията при суровините е по-бавна от базисната. Очаква се данните за потребителските цени през октомври да бъдат публикувани на 24 ноември.

Забавянето на растежа на производствените цени тази година е в съответствие с твърдението на Японската централна банка, че инфлацията се забавя и трябва да бъде наблюдавана внимателно, за да стане ясно дали тенденцията ще се запази. Ръстът на цените на суровините остава под целта на Японската централна банка от 2%, което предполага, че инфлацията не може да се задържи дълго над целта само на базата на тласък на разходите.

Докладът показва непрекъснат рязък спад на цените на дървесината и комуналните услуги в сравнение с предходната година. Все пак наблюдаваното наскоро поевтиняване на йената под нивото 150 йени спрямо долара може да поднови ускорението на инфлацията при вноса, друг фактор, който централната банка ще трябва да следи внимателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още