IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Япония се е свила през третото тримесечие

Това усложнява усилията на централната банка постепенно да излезе от огромната си програма със стимули

09:18 | 15.11.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Япония се е свила през периода юли-септември, слагайки край на две поредни тримесечия на разширяване заради слабо потребление и износ. Това усложнява усилията на централната банка постепенно да излезе от огромната си програма със стимули на фона на ускоряващата се инфлация, съобщава Ройтерс.

Данните предполагат, че упорито високата инфлация взима жертви от разходите на домакинствата и засилва бремето за производителите от забавящото се световно търсене, включително в Китай.

„Предвид липсата на двигател на растежа не би ме изненадало, ако японската икономика се свие отново през текущото тримесечие. Рискът Япония да изпадне в рецесия не може да бъде изключен“, казва Такеши Минами, главен икономист на Norinchukin Research Institute.

„Слабият растеж и спектърът на забавящата се инфлация може да забавят излизането на ЯЦБ от отрицателните лихви“, казва той.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на третата по големина икономика в света се е свил с 2,1% през третото тримесечие на годишна база, показват правителствени данни от сряда. Това е много по-голям спад от медианната пазарна прогноза за понижение от 0,6%. Ръстът през второто тримесечие бе от 4,5%.

Негативните данни отразяват слабото потребление и капиталови разходи, разбивайки надеждите на централните банкери за постпандемично възстановяване на местната активност, която да компенсира по-слабото външно търсене от Китай и други места.

Потреблението е останало без промяна през периода юли-септември след спад от 0,9% през предишното тримесечие, което е под медианната оценка на икономистите за ръст от 0,2%.

Капиталовите разходи са се свили с 0,6% през третото тримесечие след спад от 1,0% през април-юни, надвивайки пазарната прогноза за ръст от 0,3% и хвърляйки сянка върху позицията на ЯЦБ, че стабилните корпоративни инвестиции ще засилят растежа.

Външното търсене е изтрило 0,1 пр.п. от БВП за юли-септември, в съответствие с очакванията, след като ръст на вноса на услугите е засенчил по-силния износ на автомобили.

„Разочароващите данни за третото тримесечие служат като отрезвяващо напомняне, че страната все още не е преодоляла трудностите“, казва Стефан Ангрик, старши икономист в Moody’s Analytics.

Според него нетният износ, подкрепен от доставките на автомобили и туризма, е подпомогнал ръста през второто тримесечие, опровергавайки слабостта на вътрешното търсене.

„Сега, когато възстановяването на износа приключва, тази слабост се връща на преден план“, казва Ангрик.

Икономиката на Япония се възстановяваше със забавяне от пандемията, докато страната преотваряше границите си и премахваше ограничения върху активността, което доведе до силен растеж през април-юни.

Макар че слабата йена донесе на големите износители изненадваща печалба, заплатите не растат достатъчно бързо, за да компенсират домакинствата за стабилното забързване на инфлацията.

Коригираните спрямо инфлацията реални заплати – показател за покупателната сила на потребителите, са спаднали с 2,4% през септември на годишна база, което е 18-и пореден месец на спад.

Премиерът Фумио Кишида засилва призивите си към компаниите да повишат заплащането и обяви пакет от мерки, за да смекчи икономическия удар от нарастващите разходи за живот, макар че анализаторите се съмняват, че мерките ще имат особен ефект за стимулиране на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 5 месеца
При толкова разхлабена парична политика, такива резултати......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още