IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Япония одобри допълнителен бюджет от над 87 млрд. долара

Общо 2,7 трлн. йени ще отидат за облекчаване на въздействието на инфлацията върху домакинствата, докато 1,3 трлн. йени са разпределени за увеличение на заплатите

11:02 | 10.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японският министър-председател Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg L.P.
Японският министър-председател Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg L.P.

Кабинетът на Япония одобри допълнителен бюджет в размер на 13,2 трлн. йени (87,2 млрд. долара) в подкрепа на последния икономически пакет на премиера Фумио Кишида на фона на продължаващия спад в подкрепата за неговата администрация, съобщава Bloomberg.

За да финансира по-големия от очакваното пакет, Япония ще емитира допълнителни облигации за 8,9 трлн. йени, съгласно плановете, одобрени от кабинета в петък. Правителството също е настроено частично да покрие допълнителните бюджетни разходи с излишък от предходната година и с някои допълнителни данъчни приходи.

Последните икономически мерки на Кишида, насочени към намаляване на данъка върху доходите и осигуряване на подкрепа за домакинства с ниски доходи, досега не бяха добре приети от обществеността. Продължават  притесненията, че допълнителните разходи ще увеличат и без това огромното дългово бреме на Япония, което сега се равнява на 255% от икономиката ѝ.

Одобрението на кабинета спадна с 10,5 процентни пункта до 29,1%, става ясно от ново проучване на JNN, проведено на 4-5 ноември, след обявяването на пакета. На фона на ниската обществена подкрепа и напрегнатия график Кишида изглежда се е отказал от провеждането на избори до края на годината, съобщават местни медии.

От общите разходи, посочени в допълнителния бюджет, 2,7 трлн. йени ще бъдат използвани за облекчаване на въздействието на нарастващите цени върху домакинствата, докато 1,3 трлн. йени са разпределени за укрепване на увеличенията на заплатите. Кабинетът изчислява, че тези мерки вероятно ще осигурят възходящ годишен тласък на икономиката с 1,2% през следващите три години.

Приетият размер на допълнителния бюджет е по-малък от първоначално обявените 17 трлн. йени (113 млрд. долара).

Япония осигури нов пакет от стимули на фона на бавното възстановяване от пандемията. Източник: Bloomberg Япония осигури нов пакет от стимули на фона на бавното възстановяване от пандемията. Източник: Bloomberg

Растящите разходи за живот са една от причините за спада на рейтинга на Кишида и това подлага на натиск премиера да предприеме стъпки за смекчаване на проблемите за домакинствата.

Ръстовете на заплатите се оказват твърде бавни, за да компенсират растящите цени, затова Кишида заяви в началото на месеца, че правителството ще смекчи удара като върне към домакинствата част от очакваното увеличение на данъчните приходи, генерирани от стабилния икономически растеж.

„Една от причините хората да не харесват намаляването на данъците е, че според тях то ще бъде временно. Много хора могат просто да ги спестят, тъй като очакват, че данъците ще се върнат на същото ниво. Имам съмнения и за въздействието, защото мярката няма да осигури осезаемо пари на хората“, коментира Харуми Тагучи, главен икономист в S&P Global Market Intelligence.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още