IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последната политика с отрицателни лихви в света на Японската централна банка ще изчезне скоро

Трейдърите смятат, че има голям шанс регулаторът да обърне курса още през декември

12:00 | 07.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Трейдърите засилват залозите си, че Японската централна банка (ЯЦБ) ще се откаже от единствената останала в света политика на отрицателни лихви още този месец, разклащайки финансовите пазари в Токио и извън него, пише Bloomberg.

Разпродажбата, подкрепена първоначално от коментарите на управителя на ЯЦБ Казуо Уеда и един от неговите заместници, сложи край на сравнително спокойния период на пазара на облигации в Япония и послужи като сериозно напомняне за международните инвеститори, че основната „котва“ за световните разходи по заемите може скоро да бъде премахната.

Посещението на Уеда в кабинета на на министър-председателя Фумио Кишида в хода на пазарните действия засили усещането, че промяната може да се случи по-рано, отколкото се смяташе досега. Уеда сподели пред репортери, че е обяснил паричната политика на премиера.

Овърнайт индексираните суапове в един момент в четвъртък сочеха, че има почти 45% шанс ЯЦБ да се откаже от своята политика на отрицателни лихвени проценти този месец. Само преди два дни, преди заместник-гуверньорът Риозо Химино да представи хипотеза за това какво може да се случи, ако централната банка сложи край на отрицателните лихви, те показваха риск от 3,5%.

Коментарите на Уеда в парламента тази сутрин стимулираха доходността по облигациите и йената. Той заяви пред законодателите, че управлението на паричната политика ще стане по-трудно от края на тази и през следващата година.

Йената поскъпна спрямо всички основни валути от Г-10. Спрямо долара тя достигна най-високото си ниво от почти три месеца насам на ниво от 146,23 йени за долар по-рано през седмицата.

„За всичко е отговорна ЯЦБ“, казва Мингзе Ву, валутен търговец в Stonex Financial Pte. „Форекс трейдърите с удоволствие купуват йени заради шансовете ЯЦБ да действа през декември“.

Подхранвайки спекулациите за отдалечаване от ултрахлабавата парична политика, банката провежда специално проучване сред участниците на пазара, включително семинар за обсъждане на въздействието и страничните ефекти от отрицателните лихви.

Някои пазарни участници също така смятат, че има все по-голяма вероятност понижението на лихвите в САЩ да ускори прекратяването на цикъла с отрицателни лихви на ЯЦБ.

„Вероятно на централната банка в Япония ще ѝ бъде по-лесно да предприеме действия през януари, когато е малко вероятно Фед да повиши или понижи основната си лихва“, коментира Тадаши Мацукава от PineBridge Investments Japan Co. Централната банка може би ще сложи край на политиката на отрицателни лихви през януари, предположи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още