IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка може би има нужда от неутрална лихва, за да овладее инфлацията

Потенциалното затягане на политиката е изместено от идеята за неутрален лихвен процент

20:33 | 23.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тъй като трейдърите са почти сигурни, че Японската централна банка (ЯЦБ) ще сложи край на политиката си на отрицателни лихвени проценти до началото на следващата година, фокусът се измества върху това какво според централните банкери означава „неутралната“ лихва за Япония, пише Bloomberg.

Този лихвен процент, който нито е прекалено стимулиращ, нито рестриктивен за икономиката, вероятно е някъде в широкия диапазон от 0,5% до 2%, според анализаторите, и се оказва огромно предизвикателство за инвеститорите.

Тъй като неутралната лихва ще бъде водеща за ЯЦБ в процеса на нормализиране на паричната политика, тя ще бъде и ключова отправна точка за пазарната оценка за доходността по японските облигации, а това ще се отрази на инвестиционните потоци във всички аспекти – от държавните облигации на САЩ до ценните книжа в Европа и Австралия.

Кривата на овърнайт индексните суапове в Япония сочи, че има 20% шанс Японската централна банка да сложи край на отрицателните лихви до края на годината и тази вероятност се очаква да нарасне до 100% до април, показват данни на Bloomberg.

Бившият ръководител на изследователския отдел на ЯЦБ Тошитака Секине смята, че лихвата на ниво от 1,8% ще бъде неутрална предвид двугодишната прогноза на централната банка за инфлацията, изключваща цените на пресните храни и енергията. Според него допълнителното повишение на доходността по 10-годишните държавни ценни книжа може да доведе до по-висока неутрална лихва на ниво от 2%. 

В интервю за Nikkei, публикувано по-рано този месец, Ейджи Маеда, друг бивш директор на отдела за изследвания и статистика на ЯЦБ, също каза, че неутралната лихва ще бъде около 2%. Според него централната банка може да се откаже от политиката си на отрицателни лихви най-рано през януари следващата година и да ги повишава с 0,25% на всеки шест месеца след това. Това означава, че лихвите могат да достигнат нивото от 2% през януари 2028 г., ако регулаторът поддържа този темп.

Йошимаса Маруяма, главен пазарен икономист в SMBC Nikko Securities, очаква неутралният лихвен процент да бъде в диапазона от 0,5% до 1,5%.

Въпреки че смятаме, че инфлационните очаквания на Япония са се изместили от нулевото равнище, или степента, в която цените се понижават, оставаме скептично настроени, че целта за инфлацията от 2% не е категорична. Очакваната инфлация в дългосрочен план е около 1%, а номиналната неутрална лихва също остава на ниво около 1%, коментира Такеши Ямагучи, главен икономист за Япония в Morgan Stanley MUFG Securities Co.

Естественото ниво на лихвите в Япония е около минус 0,5%, така че ако инфлацията от 2% се задържи, основният лихвен процент ще трябва да бъде повишен до около 1,5%. Въпреки това, подобно увеличение в Япония, където политиката на нулеви лихви е в сила от четвърт век, би предизвикало стрес във финансовата система. Ако повишаването на лихвите не е в синхрон с ускоряващата се инфлация, съществува риск по-ниските реални лихвени проценти да предизвикат спирала от обезценяване на йената и висока инфлация, заяви Рютаро Коно, главен икономист в BNP Paribas Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още