IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония се забави под 3% за първи път от август миналата година

Анализатори обаче прогнозират, че тя ще се върне към целта на централната банка за 2% едва към края на следващата година

08:43 | 20.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основната инфлация в Япония се е забавила през септември под прага от 3% за първи път от над една година, но е останала над целта на централната банка, запазвайки очакванията, че ръководителите ѝ ще сложат край на ултраразхлабената парична политика, пише Ройтерс.

Японската централна банка (ЯЦБ) ще анализира всички данни на двудневното си заседание, което приключва на 31 октомври, когато ще бъдат обявени новите ѝ тримесечни прогнози за икономическия растеж и цените.

„Макар че инфлацията се забави през септември, смятаме, че тя ще падне под целта на ЯЦБ за 2% едва към края на следващата година“, коментира Марсел Телиан, ръководител на отдела за Азиатско-Тихоокеанския регион в Capital Economics.

Основният индекс на потребителските цени (CPI), който изключва волатилните цени на пресните храни, е нараснал с 2,8% през септември спрямо година по-рано, сочат публикувани от правителството данни в петък. Това е малко над средната пазарна прогноза за покачване с 2,7%, но е забавяне спрямо ръста от 3,1% през август.

Разходите за комунални услуги са намалели в резултат на спадовете напоследък на цената на петрола и са помогнали за забавянето на инфлацията под 3% за първи път от август 2022 г., сочат данните.

Цените на храните са продължили да растат, но с по-бавен темп, отколкото през август, знак, че натискът върху разходите се смекчава.

Индексът на основната инфлация, който изключва цените на пресните храни и на горивата и е внимателно следен от ЯЦБ като по-добър индикатор за тенденциите при инфлацията, е нараснал с 4,2% през септември спрямо година по-рано след покачването с 4,3 на сто през август.

Макар че инфлацията вероятно ще стане по-умерена през идните месеци, нов ръст на цените на петрола и продължаващите спадове на йената може да подтикнат компаниите отново да вдигнат цените, предупреждава Шинке Йошики, главен икономист в института Dai-ichi Life.

„Има голяма несигурност относно очаквания темп на забавяне на инфлацията“, отбелязва той и допълва, че основната инфлация може да не се забави под 2% до второто полугодие на 2024 г.

Пазарите са обхванати от спекулации, че ЯЦБ скоро ще сложи край на отрицателните краткосрочни лихви и контрола върху кривата на доходността, който определя таван от 0% за доходността по 10-годишните облигации, в отговор на по-широкия инфлационен натиск.

ЯЦБ заяви, че в краткосрочен план е малка вероятността да оттегли огромните стимули и допълни, че последните повишения на цените, породени от разходите, трябва да се променят в движено от търсенето ускоряване на инфлацията, за да обмисли банката повишаване на лихвите.

Актуализиране на прогнозите ѝ за инфлацията само по себе си няма да накара ЯЦБ да оттегли стимулите, тъй като ръководителите на централната банка са съсредоточени повече върху това дали заплатите ще нараснат достатъчно, за да подкрепят търсенето, съобщават двама запознати с мисленето им източници.

Наблюдават се нарастващи признаци, че потребителите усещат удара от растящите цени, тъй като коригираната спрямо реалните заплати инфлация продължава да се забавя.

На тримесечно заседание в четвъртък някои ръководители на регионални подразделения на ЯЦБ заявиха, че потребителите стават по-чувствителни към повишаването на цените и купуват по-малко стоки в супермаркетите.

Допитване на правителството сред таксиметрови шофьори и други компании от сектора на услугите показа, че нагласите им са се влошили през септември.

Макар че компаниите са предложили невиждано от три десетилетия насам увеличение на заплатите тази година, от ключово значение за ръководителите на централната банка е дали тенденцията ще продължи и догодина и дали ще обхване и по-малки фирми в различни области, коментират анализатори.

Допитване на Ройтерс показа, че основната инфлация в японската столица Токио, смятана за водещ показател за равнището ѝ на национално ниво, вероятно ще достигна 2,5% през октомври и ще остане непроменена спрямо предходния месец. Данните за инфлацията в Токио трябва да бъдат обявени на 27 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още