IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може би наближава краят на отрицателните лихви в Япония

Макото Сакурай, заяви, че тази година ЯЦБ може да се откаже от ултрахлабавата политика

22:00 | 18.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) може да се откаже от политиката си на отрицателни лихви още тази година, коригирайки текущата си ултрахлабава политика, смята бивш член на Борда на ЯЦБ, цитиран от Bloomberg.

„Централните банкери биха могли да го направят по всяко време и това няма да е изненада за никого, като се има предвид и текущото икономическо възстановяване“, коментира Макото Сакурай, бивш член на Управителния съвет в интервю в сряда, като допълни, че реалните лихви са се понижили значително. Под управлението на гуверньора Казуо Уеда „Японската централна банка действа предпазливо, но коригира паричната си политика с по-бързи темпове от очакваните“, заяви Сакурай.

Ето защо има шанс последната голяма централна банка в света, която все още има отрицателни лихви, да се откаже от нетрадиционната си политика още на срещата на 31 октомври, каза Сакурай. Повишаването на лихвения процент няма да окаже голямо влияние върху реалната икономика в сравнение с вдигането на тавана за доходността по 10-годишните облигации например, добави той.

„Японската централна банка трябва да върне прекаленото разхлабване на паричната си политика в допустимите граници, като отрази промените в икономиката“, заяви Сакурай.

Въпреки това той спомена и уговорката, че предвид информацията от страна на банката и потенциалните критики, които може да получи от парламента, има вероятност Японската централна банка да реши да се откаже от отрицателните си лихви през декември или след това.

Сакурай беше един от деветте членове на Борда при управлението на гуверньора Харухико Курода от 2016 г. до 2021 г. и беше считан за човек с водеща роля при вземането на решения за паричната политика. Той прогнозира, че банката може да разшири целевия диапазон за доходността по дългосрочните облигации още през есента на 2022 г., което ЯЦБ наистина направи през декември.

Бившият член на Управителния съвет също така изтъкна, че ЯЦБ ще прекрати политиката си на отрицателни лихви, преди банката да повиши горната граница на програмата си за контрол на кривата на доходността.

За разлика от много наблюдатели на ЯЦБ, Сакурай смята, че има по-голяма пречка за допълнителното регулиране на кривата за контрол на доходността, отколкото за отпадането на отрицателните лихви. Това е така, защото горната граница за доходността по дългосрочните облигации вече е 100 базисни пункта и повишаването до 150 базисни пункта например може да причини проблеми във финансовата система на Япония или да донесе още повече напрежение за фискалната среда.

По сметки на Сакурай реалните лихви на Япония сега се доближават до най-ниското ниво, откакто програмата за контрол на кривата на доходност беше въведена през 2016 г. Това е знак, че разхлабването до момента е било прекалено и че следващият ход на ЯЦБ е по-вероятно да бъде насочен към този проблем, отколкото към повишаването на устойчивостта на стимулите, коментира той.

„В момента има много излишно разхлабване на паричната политика“, заяви Сакурай. „Проблемът с него е, че има ненужни ефекти от него като разширяването още повече баланса на ЯЦБ.“

Прогнозата на Сакурай за промяна на отрицателните лихвени проценти е по-ястребова от настоящия консенсус. Нито един от икономистите, анкетирани в септемврийското проучване на Блумбърг, не очаква отпадане на отрицателните лихви до края на годината, а само около 9% прогнозират, че това ще се случи през януари. Други 50% предполагат, че това ще се случи между април и юли.

Ако ЯЦБ не промени лихвите си този месец, то тя може поне да коригира прогнозите си за бъдещето, за да покаже, че предстоят промени, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още