IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ястреб от ЯЦБ очаква промяна в паричната политика едва в началото на 2024 г.*

Според гуверньора Казуо Уеда базисната инфлация в Япония е малко под целта от 2%

11:42 | 30.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Един от най-големите привърженици на идеята за прекратяването на паричните стимули от Японската централна банка (ЯЦБ) посочи, че регулаторът може да постигне трайно своята отдавна желана цел от 2% инфлация до началото на следващата година, съобщава Bloomberg.

„Най-накрая се доближихме до целта, която се вижда ясно след десетилетие на голямо парично облекчаване, насочено към постигането ѝ“, заяви Наоки Тамура, член на Борда, в реч пред местни бизнес лидери в Куширо, Хокайдо, в сряда.

Тамура сподели, че се надява на „повече яснота около ситуацията през периода от януари до март следващата година“, като по-голям тласък към повишаване на заплатите ще има на следващия етап от пролетните преговори по тях. Така той намекна, че властите може да са в състояние да потвърдят по това време, че са постигнали целта, необходима за промяна на политика.

Предстои да стане ясно дали мнението на Тамура ще спечели консенсус сред деветчленния съвет. Гуверньорът на ЯЦБ Казуо Уеда заяви в събота, че банката има да извърви дълъг път до трайното постигане на целта от 2%. „Смятаме, че базисната инфлация все още е малко под нашата цел от 2%“, заяви Уеда по време на дискусия в рамките на симпозиума на Федералния резерв в Джаксън Хоул.

Инфлацията, измерена чрез потребителските цени, без да се включват пресните храни, се забави до 3,1% през юли и се очаква да продължи със спада през следващите месеци. ЯЦБ заяви миналия месец, че очаква 2,5% ръст на основните цени през тази фискална година.

По-рано тази седмица водещ японски експерт по ценовите тенденции обвини ЯЦБ, че е занижила прогнозата си за инфлацията твърде много, за да успокои спекулациите за нормализиране на политиката. „Ще се отклоните в огромна степен от правилния курс на действие, ако се опитате да оправдаете политиката с прогнози, които не са верни“, заяви в интервю Цутому Ватанабе, професор по икономика в Токийския университет.

Тамура, бивш изпълнителен директор на Sumitomo Mitsui Financial Group, изненада наблюдателите на Японската централна банка в края на миналата година, като призова за ревизия на политиката. През февруари той подчерта и необходимостта да се следи за странични ефекти от програмата за контрол на кривата на доходността (YCC).

Това беше първото публично изявление на Тамура, след като ЯЦБ коригира кривата на доходността на 28 юли – първият изненадващ ход на Уеда. Сега банката практически позволява доходността по 10-годишните облигации да се повиши до 1% - ход, който според нея няма за цел да бъде приет като преход към нормализиране.

Повечето от следящите ЯЦБ анализатори не очакват други промени в политиката през тази година. Според икономисти промяна най-вероятно ще бъде направена през април, сочат данните от последното проучване на Bloomberg.

ЯЦБ ще вземе следващото си решение на срещата на 22 септември.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още