IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представител на ЯЦБ отново сигнализира запазване на ултрахлабавата политика

Заместник-гуверньорът на Японската централна банка заяви, че регулаторът трябва да извърви дълъг път, докато стигне дотам

11:36 | 02.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Заместник-гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Шиничи Учида заяви, че регулаторът е далеч от това да се откаже от ултрахлабавата си политика или да повиши отрицателния си лихвен процент, след като решението на банката от миналата седмица разтърси световните финансови пазари, коригирайки своята политика за контрол на кривата на доходността (ККД), съобщава Bloomberg.

„Излишно е да казвам, че не мислим за край на смекчаването на паричната политика“, заяви Учида в реч пред местни бизнес лидери в Чиба, Япония, в сряда. „Накратко, решението на банката да контролира кривата на доходността с по-голяма гъвкавост е взето с цел ЯЦБ търпеливо да продължи със смекчената парична политика".

Учида отправи коментарите си в момент, в който пазарните участници все още се опитват да разберат намерението, което стои зад изненадващия ход на Японската централна банка от петък, реално позволил на доходността по 10-годишните облигации да се повиши. Въпреки че в момента все повече се следи кога ЯЦБ може да се откаже от политиката си на отрицателни лихвени проценти, Учида заяви, че банката има да извърви дълъг път, докато стигне дотам.

„Като се има предвид настоящата динамика на икономическата активност и цените в Япония, банката смята, че ще мине още доста време, преди да бъдат взети подобни решения“, заяви Учида, обяснявайки, че подобен ход би означавал, че ЯЦБ е в положение, в което трябва да охлади икономиката, за да се справи с високата инфлация.

Основната инфлация в Япония се задържа над целта от 2% на Японската централна банка вече повече от година, но мнението на банката е, че тя се е ускорила главно от фактори, повишили разходите. Очаква се повишението на цените да се забави по-късно тази година и на фокус е както темпът на забавяне, така и това кога инфлацията би могла да се ускори отново след забавянето.

След корекцията на ККД в петък почти никой от наблюдаващите ЯЦБ не очаква по-нататъшни промени на политиката тази година, показват данните от проучване на Bloomberg, проведено тази седмица. Повечето анализатори смятат, че следващата корекция на политиката ще бъде направена през април. Отпадането на контрола на кривата на доходността е най-вероятният следващ ход, следван от повишение на отрицателните лихви, показва още проучването.

Доходността по 10-годишните облигации на Япония се повиши до над 0,6% тази седмица, достигайки най-високото си ниво от девет години насам, преди ЯЦБ да се намеси с непланирана операция за облигации. Трейдърите все още си изясняват кои са условията, които предизвикват намесата на ЯЦБ да спре повишаването на доходността.

„Когато лихвите са в диапазона от 0,5% до 1%, банката ще ограничи прекомерното им повишение, като реагира бързо“, заяви Учида. Има най-различни начини това да се случи, включително чрез увеличаване на обема на покупките на облигации и извършване на операции с фиксирани лихви, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още