IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ запази ниските лихви, но възприе по-гъвкава политика за кривата на доходността

Централната банка не очаква скорошно постигане на целта за инфлацията, съпътствано с увеличаване на заплатите

08:23 | 28.07.23 г.
Председателят на Японската централна банка Казуо Уеда. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на Японската централна банка Казуо Уеда. Снимка: Bloomberg LP

Японската централна банка (ЯЦБ) запази ултраниските си лихви в петък, но предприе стъпки към по-гъвкава политика за контрол върху кривата на доходността (ККД), показвайки нарастващите опасения заради растящите странични ефекти от продължително смекчаване на паричната политика, предава Ройтерс.

На двудневното си заседание, което приключи в петък, централната банка запази непроменена краткосрочната си цел за лихвите от -0,1% и тази за доходността по 10-годишните държавни ценни книжа от около 0%.

Тя също така запази указанията, позволяващи колебания на доходността по 10-годишните ДКЦ в рамките на 0,5% около целта за 0%, но допълни, че това ще бъдат „референтни стойности“, а не „строги граници“.

ЯЦБ съобщи, че ще предложи да купи 10-годишни японски държавни облигации при доходност от 1% в операции с фиксирана доходност вместо предишната ставка от 0,5%.

„Все още не се задава устойчиво и стабилно постигане на целта за инфлация от 2%, съпътствано с увеличаване на заплатите“, съобщи ЯЦБ в комюникето, с което обяви решението си за лихвите, и допълни, че банката трябва частично да запази ултраразхлабената си парична политика.

„Предвид крайно високата несигурност за икономическите и ценовите перспективи е уместно да увеличим устойчивостта на смекчаването на паричната политика при настоящата рамка, като въведем контрол на кривата на доходността с по-голяма гъвкавост и отговаряме своевременно на рисковете“, се казва още в съобщението.

Макар че инфлацията се задържа над целта от 2% на ЯЦБ повече от една година, председателят Казуо Уеда обеща да запази ултраразхлабената парична политика, докато се убеди, че икономиката може да устои на глобалните насрещни ветрове и да позволи на компаниите да продължат да повишават заплатите следващата година.

Но запознати източници съобщават пред Ройтерс, че Управителният съвет може да обсъди леки промени в политиката, ако ЯЦБ прецени, че цената на ККД започва да превишава ползите.

Изданието Nikkei съобщи по-рано в петък, че централната банка ще запази тавана си от 0,5% за доходността по 10-годишните държавни ценни книжа, но ще обсъди възможността да разреши дългосрочната доходност да нарасне над това ниво в определена степен.

ЯЦБ проведе заседанието си след решението на Федералния резерв в сряда да повиши лихвите, ход, който разширява лихвената пропаст между САЩ и Япония.

След като въведе ККД през 2016 г., централната банка нямаше проблеми да контролира доходността по облигациите, когато инфлацията беше много под целта ѝ. Това се промени миналата година, когато растящите цени на суровините тласнаха инфлацията над целта от 2% и дадоха на инвеститорите основание да атакуват тавана на доходността.

След като изкупи огромни количества облигации, за да защити тогавашния таван от 0,25%, ЯЦБ разшири диапазона на доходността миналия декември и сега позволява тази по 10-годишните облигации да нараства до 0,5%.

В момент, когато заплатите и инфлацията растат, пазарите бяха в плен на спекулации за промени в ККД.

Публикувани в петък данни показаха, че основната инфлация на потребителските цени в японската столица се е забавила през юли, но е останала много над целта на централната банка от 2%, показвайки натиска от растящите цени.

Японската йена отбеляза спад от над 1% след съобщението на ЯЦБ, но впоследствие възстанови загубите и се търгува с ръст от над 0,7% спрямо долара до ниво от около 138,50 йени за долар, съобщава Bloomberg.

Тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че рисковете пред инфлацията в Япония нарастват и че ЯЦБ трябва да бъде гъвкава и може би да се откаже от контрола върху кривата на доходността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още