IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната инфлация в Япония се забавя до 3,1% през юли

Това дава основание на централната банка да запази разхлабената си парична политика

09:06 | 18.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основната инфлация на потребителските цени в Япония се е забавила през юли, подкрепяйки очакванията, че Японската централна банка (ЯЦБ) няма да бърза да отмени смекчаването на паричната политика, въпреки че инфлацията остава упорито над целта на централната банка, предава Ройтерс.

Ускоряването на основната инфлация, която включва петролните продукти, но изключва волатилните цени на пресните храни, до 3,1% отговаря на средните пазарни очаквания след нивото от 3,3% през юни. Тя остава над целта за инфлацията от 2% на ЯЦБ за 16-и пореден месец.

Още по-тясната основна инфлация, която изключва цените на пресните храни и на енергията и е внимателно наблюдавана от ЯЦБ като по-добър показател за инфлационните тенденции, се е ускорила до 4,3% на годишна база през юли, което е над нивото от предходния месец.

Централната банка съобщава, че натискът върху заплатите все още не е станал достатъчно голям, за да наложи нова промяна в ултраразхлабената парична политика.

Но анализатори казват, че ускоряването на инфлацията при услугите е положителен сигнал, че инфлацията от страната на търсенето, която ЯЦБ се опитва да насърчи, може би набира скорост.

„Данните потвърдиха, че ценовият натиск нараства в сектора на услугите като места за настаняване, както и при храните, а инфлацията при вноса, включително енергията, се успокоява“, коментира Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute.

Ключовият въпрос е дали инфлацията при услугите може да поеме диригентската палка, казва Габриел Нг, икономист в Capital Economics.

„В момент, когато разходите за труд растат едва-едва, а потребителските разходи започват да намаляват, тъй като реалните доходи спадат рязко, се съмняваме, че това е възможно“, отбелязва той.

„Затова все още очакваме Японската централна банка да запази непроменена краткосрочната си водеща лихва в обозримо бъдеще“, допълва икономистът.

Цените на храните са били сред компонентите с най-голям принос за общата инфлацията заради поскъпването на суровините.

Данните са публикувани след внимателно следеното заседание на ЯЦБ в края на миналия месец, на което централната банка промени паричната си политика и разреши по-гъвкаво движение на тавана върху доходността по 10-годишните облигации.

16 анализатори, участвали в допитване на Ройтерс, очакват данни следващия петък да покажат, че базовите цени на потребителските стоки в района на Токио са нараснали с 2,9% на годишна база през август, което е забавяне спрямо 3% предходния месец. Някои прогнозират, че инфлацията ще се забави под прага от 2% през фискалната 2024 г.

Гуверньорът на ЯЦБ Казуо Уеда подчерта необходимостта от запазване на ултраразхлабената парична политика, докато тласканата от цените инфлация отстъпи място на инфлация, движена от силното вътрешно търсене и по-високия ръст на заплатите.

Съгласно контрола на кривата на доходността централната банка указва краткосрочната лихва да е на ниво от -0,1%. Тя също така купува огромни количества държавни облигации, за да държи доходността по 10-годишните ДКЦ на ниво от около 0% в рамките на усилията за свеждане на инфлацията до целта от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още