IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото търсене и спадът на заплатите натежават върху икономиката на Япония

Страната ревизира надолу данните за БВП през второто тримесечие

08:43 | 08.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Японската икономика ще нарасне по-малко спрямо първоначалните очаквания през второто тримесечие, а заплатите са намалели през юли, подлагайки на съмнение прогнозите на централната банка, че стабилното местно търсене ще задържи страната на пътя на възстановяването, предава Ройтерс.

Капиталовите разходи и частното потребление са намалели през периода април-юни, показват ревизирани данни за брутния вътрешен продукт, публикувани в петък. Те илюстрират крехкото състояние на японската икономика, която вече е изправена пред затруднения заради отслабването на китайския и американския растеж.

Коригираните към инфлацията реални заплати са намалели през юли за 16-и пореден месец, сигнализирайки, че домакинствата продължават да изпитват проблеми заради растящите цени, показаха отделни данни. Това вещае мрачни перспективи за потреблението.

Икономиката на Япония се разширява по-бавно от първоначалните данни. Графика: Bloomberg LP Икономиката на Япония се разширява по-бавно от първоначалните данни. Графика: Bloomberg LP

„Слабият износ към Китай може би прави японските промишлени компании предпазливи към инвестициите. Надеждата е, че компаниите от сектора на услугите ще компенсират забавянето, въпреки че вялото потребление също може да ги обезсърчи да харчат пари“, коментира Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute.

Икономиката на Япония е нараснала с 4,8% на годишна база през април-юни, показват ревизираните данни. Това е забавяне спрямо първоначалните очаквания за растеж от 6% и е под пазарните прогнози за ревизиран ръст от 5,5 на сто.

Основният фактор за понижаването е спадът с 1% на капиталовите разходи в сравнение с първоначалните данни, че те са останали непроменени. Това поставя под съмнение очакването на Японската централна банка (ЯЦБ), че корпоративните разходи ще подкрепят икономиката на Япония след пандемията. Ревизираният спад е бил по-голям от средната пазарна прогноза за 0,7%.

Частното потребление, което съставлява над половината от икономиката, е спаднало с 0,6% на тримесечна база през периода април-юни спрямо първоначалните данни за понижение от 0,5%.

Износът е останал стабилен през април-юни, като нетното външно търсене е допринесло с 1,8% за растежа на БВП, непроменено ниво спрямо първоначалните данни.

Но доставките към Китай са намалели с 13,4% през юли в осми пореден месец на спад. Общият износ се е свил с 5% на годишна основа през първата половина на август след понижението от 0,3% през юли, показвайки, че глобалното забавяне се отразява на икономиката.

Слабото местно търсене е довело до спадове на вноса, излишъкът по текущата сметка на Япония е достигнал рекордно ниво за юли, сочат отделни данни в петък.

„Няма да се изненадам, ако Япония отбележи две поредни тримесечия на свиване до края на тази година. Шансът за по-ранно прекратяване на ултраразхлабената парична политика намалява“, коментира Минами.

Японската икономика се бави във възстановяването си след пандемията от COVID-19 тази година, тъй като растящите разходи за живот, които подкопават глобалното търсене, помрачават перспективите.

Заради несигурността ръководители на ЯЦБ подчертаха решителността си да запазят ултраразхлабената парична политика, докато инфлацията, породена от разходите, не се превърне в ръст на цените, породени от местното търсене и по-високия ръст на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още