IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макото Сакурай от ЯЦБ: Краят на отрицателните лихви може да почака до пролетта

Високата инфлация обаче засилва спекулациите на пазара, че лихвите ще бъдат повишени още тази година

13:46 | 26.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японската централна банка може да отложи края на цикъла с негативни лихви до април следващата година, за да изчисли дали растежът на заплатите ще се задълбочи достатъчно, за да може инфлацията да се задържи трайно на целевото равнище от 2%, коментира бившият централен банкер на ЯЦБ Макото Сакурай пред Ройтерс.

С инфлацията, която се задържа доста над нивото от 2% за повече от година, на пазарите се появиха спекулации, че ЯЦБ ще повиши лихвите по краткосрочните заеми от сегашните -0,1% още в края на тази година.

Краят на периода с отрицателни лихви вероятно не би засегнал значително икономическия растеж, тъй като реалните разходи по заемите, коригирани спрямо инфлацията, ще останат ниски, коментира Сакурай, който все още поддържа контакт с бившите си колеги от ЯЦБ, цитиран от Ройтерс.

Централната банка обаче не бърза да отменя въведените си стимули, тъй като все още има признаци на слабост в икономическото възстановяване на Япония, каквито са по-ниското потребление и по-бавните от очакваното капиталови разходи, заяви той във вторник.

Японската централна банка продължава да се отличава от останалите регулатори в световен мащаб, тъй като запазва позицията си за ултрахлабава парична политика, докато през последните 18 месеца много от централните банки повишиха агресивно лихвите си, за да се справят с упоритата инфлация.

Несигурността около икономическите перспективи на САЩ и Китай също е една от причините ЯЦБ да отложи повишаването на лихвите, добави Сакурай.

„Краят на отрицателните лихви ще бъде до голяма степен символичен ход на банката, но ЯЦБ вероятно иска да прецени внимателно кога да го предприеме“, смята той.

Дори ако централната банка приключи с отрицателните лихви, тя вероятно ще аргументира хода си като скромна корекция на размера на паричните стимули.

„Последното нещо, което ЯЦБ иска да направи, е да създаде впечатление у обществото, че затяга паричната си политика“, добави той.

Базисната инфлация в Япония достигна 3,1% през август, оставайки над целта на ЯЦБ от 2% за 17-и пореден месец, тъй като все повече фирми повишават цените си, за да прехвърлят нарастващите си разходи за суровини върху домакинствата.

Подобни промени в поведението на производителите при определяне на цените засилват очакванията, че Японската централна банка скоро ще се откаже от политиката си за контрол на кривата на доходността (YCC), според която поддържа лихвите по краткосрочните заеми на ниво от -0,1% и доходността по 10-годишните облигации около нула.

През юли тя вдигна тавана на доходността по 10-годишните държавни облигации до 1,0% от 0,5%, за да позволи на лихвите по дългосрочните заеми да се повишават по-свободно, отразявайки по-високата инфлация.

Като разхлаби хватката си върху доходността, ЯЦБ си спечели време да разгледа внимателно икономическия растеж в чужбина и перспективите за заплатите в страната, преди постепенно да отмени стимулите, заяви Сакурай, който като член на борда участва в приемането на политиката за контрол на кривата на доходността през 2016 г.

Въпреки че големите фирми може да продължат да предлагат по-високи заплати през следващата година, ключово в случая ще е дали по-малките фирми ще последват примера им. Недостигът в производството на Япония също трябва да премине към излишък, за да се повишат заплатите в синхрон с инфлацията по устойчив начин, сподели той.

„След като предприе действия през юли, на ЯЦБ може да не ѝ се наложи да прави нещо значително по отношение на лихвите поне до края на тази година, а дори и през следващата“, сподели той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още