IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуверньорът на ЯЦБ: Ще се откажем от стимулиращата си политика постепенно

Централните банкери са предпазливи да не предизвикат волатилност на пазара на облигации

15:21 | 09.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Казуо Уеда заяви в четвъртък, че централните банкери на Япония ще продължат да бъдат предпазливи, докато се отказват от ултрахлабавата си парична политика, за да предотвратят голяма волатилност на пазара на облигации, пише Ройтерс.

Уеда призна, че Япония отбелязва напредък към трайното постигане на поставената от централната банка цел за 2% инфлация, докато в същото време заплатите растат и инфлацията се ускорява заради вътрешното търсене.

Въпреки това все още има „път, който ЯЦБ трябва да извърви“, преди да се откаже от политиката си за контрол върху кривата на доходността (YCC) и отрицателните лихви, заяви Уеда.

„Не е ясно колко дълъг е този път“, коментира той по време на онлайн конференция, организирана от Financial Times. „Не сме определили по какъв ред ще преустановим всяка от мерките, които прилагаме в момента“.

Съгласно YCC централната банка е определила цел за доходността по 10-годишните държавни ценни книжа от 0%. Регулаторът държи и лихвите по краткосрочните заеми на ниво от минус 0,1% като част от усилията за устойчиво постигане на инфлационната цел.

Поредица от действия, които ЯЦБ предприе, за да премахне постепенно своята политика за контрол на кривата на доходност, и рязкото повишение на прогнозите за инфлацията от миналата седмица, засилиха пазарните очаквания, че Уеда скоро ще се откаже от мащабната програма със стимули, въведена от неговия предшественик Харухико Курода.

Уеда обаче подчерта необходимостта да се действа внимателно, тъй като неправилното управление на този процес може да доведе до голяма волатилност на пазара на облигации.

„Надяваме се да можем да се откажем от досегашните политики, без да предизвикваме такава нестабилност“, коментира Уеда.

Когато връща лихвите по краткосрочните заеми към нормалните им нива, ЯЦБ ще трябва да внимава и за влиянието им върху финансовите институции, кредитополучателите и общото търсене, каза Уеда. „Това ще бъде сериозно предизвикателство за нас“, добави той.

По отношение на цените Уеда заяви, че базисната инфлация в Япония все още е „малко под 2%“.

Според него съществува несигурност за това дали инфлацията ще продължи да се ускорява, както очаква ЯЦБ, като добави, че заплатите трябва да нараснат "с малко повече" от 2%, за да може инфлацията трайно да достигне целта на централната банка.

Уеда също така изтъкна и различни рискове, които биха могли да възпрепятстват централните банкери в постигането на тази цел, като например това дали икономиката на САЩ може да постигне „меко кацане“ и какво ще се случи с китайската икономика.

Запитан за влиянието на движенията на валутните курсове върху паричната политика, Уеда заяви, че Японската централна банка ще анализира внимателно как те биха се отразили на инфлацията и брутния вътрешен продукт и ще „реагира“, ако е нужно.

По-рано в четвъртък Уеда заяви пред парламента, че компаниите стават по-активни, отколкото преди в повишаването на цените и заплатите, с което изрази позицията си, че страната напредва към устойчивото постигане на целта за инфлация от 2%.

Това дали увеличенията на заплатите ще се засилят още повече и фирмите ще започнат да повишават цените ще бъде от ключово значение при оценката дали инфлационната цел може да бъде постигната по траен начин, каза Уеда пред парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още