IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Има минимален шанс да се откажем от отрицателните си лихви до края на годината

Забавянето на инфлацията до 2% също изглежда почти невъзможно през последните два месеца

11:03 | 06.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Казуо Уеда сигнализира, че е малко вероятно централните банкери да получат необходимите данни до края на годината, за да заявят, че могат да сложат край на отрицателните си лихви, докато той продължава да следи дали ще се стигне до инфлационна спирала цени-заплати, пише Bloomberg.

„Ако трябва да бъдем честни, не можем да кажем, че шансовете са нулеви“ до края на годината властите да установят, че инфлацията е постигнала целта на Японската централна банка от 2%, коментира Уеда пред репортери в Нагоя в понеделник. „Но, както току-що казах, остават по-малко от два месеца“ до края на 2023 г., добави той, намеквайки, че вероятността за такъв резултат е много малка.

Йената се движеше в тесен диапазон и поевтиня с 0,1% до 149,50 йени спрямо долара след коментарите на Уеда. Облигациите поскъпнаха, следвайки промените в лихвите по света, след като японските пазари отвориха след дълъг уикенд. Референтната доходност по 10-годишните държавни ценни книжа се понижи с 5 базисни пункта до 0,87%.

Уеда, първият академик, заемащ ролята на гуверньор на ЯЦБ, представи различни варианти за постигането на целта, отбелязвайки, че това може да се случи следващата или по-следващата година. „Теоретично“ подобно решение за отказ от отрицателните лихви може да бъде взето на всяка следваща среща на регулатора.

През септември Уеда засили пазарните спекулации за ранна промяна на политиката, като каза, че шансовете за постигането на инфлационната цел все пак не са нулеви и това може да се случи до края на годината. По-късно обаче той обясни, че просто е искал да са увери, че Управителният съвет ще разгледа всички възможности в своите дискусии.

По-рано в понеделник гуверньорът отново загатна деликатно, че е налице постепенен напредък в постигането на инфлационната цел на банката, което в голяма степен беше едно гълъбово послание, което остави вратата за нормализиране на нивата на лихвите отворена.

„Вероятността за постигането на целта за инфлацията от 2% изглежда постепенно нараства“, коментира Уеда в реч пред местни бизнес лидери в Нагоя. Въпреки това, тъй като има значителна несигурност около растежа на заплатите и други фактори, „устойчивото и качествено постигане на целта за ценова стабилност все още не е особено сигурно на този етап“.

Реториката на Уеда постепенно се промени, тъй като той показа малко повече увереност по отношение на вероятността за постигане на целта. Заедно с това централната банка публикува и най-актуалните си прогнози за инфлацията, според които ръстът на цените ще надмине целта си още веднъж през следващата година. След срещата за определяне на паричната политика през септември Уеда заяви, че банката все още е далеч от постигането на целта си за инфлацията, без да сигнализира за нарастваща сигурност.

Коментарите на гуверньора може да проправят пътя за по-плавен преход към нормализиране на лихвите, когато настъпи подходящия момент, позволявайки на Уеда да избегне такива критики, каквито получаваше предшественикът му на фона на усещането, че пазарните играчи непрекъснато са били изненадвани от промените в политиката при предишния режим.

Уеда продължи да набляга на голямата несигурност около икономическите перспективи. Банката трябва да потвърди, че ще започне здравословен цикъл с повишения на заплатите, при който компаниите ще повишат цените, за да могат да увеличат и възнагражденията на работниците.

„Наблюдават се нови тенденции в ценообразуването при някои компании“, каза Уеда. „Въпреки това мнозина твърдят, че за разлика от разходите за суровини, увеличенията на заплатите и други косвени разходи трудно се прехвърлят върху продажните цени.“

Централната банка на Япония промени своята програма за контрол на кривата на доходността на 31 октомври, за да се справи с потенциалните странични ефекти от паричното си разхлабване – ход, който някои икономисти тълкуваха като крачка към нормализиране. Около 70% от анализаторите прогнозират, че централната банка ще започне да затяга паричната си политика през април, сочат данните от проучване на Bloomberg, проведено преди срещата на банката през октомври.

ЯЦБ рязко повиши прогнозата си за инфлацията през следващата фискална година до 2,8%, доста над очакванията на икономистите. Това означава, че банката очаква инфлация над целта от 2% в рамките на три последователни години – явление, невиждано в страната от 1992 г.  насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още