IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка отново коригира своята програма за контрол на доходността

Регулаторът не се отказа от отрицателните лихви и не даде сигнал, че ще го направи скоро

10:00 | 31.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Япония коригира своята програма със стимули, за да позволи на доходността по дългосрочните облигации да се повиши, като същевременно запази лихвите си отрицателни – решение, което предизвика ново поевтиняване на йената, съобщава Bloomberg.

Японската централна банка (ЯЦБ) заяви, че ще възприеме по-гъвкав подход за контролиране на кривата на доходността по 10-годишните държавни облигации (YCC) като посочи 1% като референтна стойност за нея, става ясно от изявлението на банката. Това е промяна в сравнение с предишния ангажимент за ежедневни покупки на облигации при 1% - позиция, която на практика поставяше границата на това ниво.

Централната банка също така повиши всичките си прогнози за цените, като същевременно подчерта необходимостта политиката да бъде хлабава, докато са налице повече признаци за устойчив ръст на заплатите и цените.

Въпреки че йената се засили през нощта, след като Nikkei съобщи за вероятния ход на централната банка да позволи по-висока доходност, японската валута отслабна отвъд границата от 150 йени за долара след решението. Това подсказва, че пазарните участници все още възприемат ЯЦБ като силно ангажирана със стимулиращата си позиция, която я отличава от останалите ѝ колеги по света.

„Първото ми впечатление е, че тази корекция на политиката е трудна за разбиране“, заяви Хидео Кумано, икономист в Dai-Ichi Life Research Institute, отбелязвайки липсата на подробности за това какво означава референтна стойност от 1% и обстоятелствата, при които ЯЦБ ще купува японски държавни облигации при фиксирани лихви.

„Накратко, не знаем колко силно ЯЦБ иска да контролира доходността по дългосрочните облигации. Това е нееднозначна стратегия“, допълни той.

От регулатора заявиха, че стриктното ограничаване на дългосрочните лихви чрез неговите операции за закупуване с фиксиран лихвен процент от 1% всеки ден би имало силен ефект, но може да има и сериозни странични ефекти.

„Като се има предвид това, ЯЦБ реши да наложи контрол върху кривата на доходността главно чрез големи покупки на ДЦК и гъвкави пазарни операции“, заявиха от банката.

В проучване, приключило миналата седмица, икономистите бяха единодушни, че ЯЦБ ще устои на пазарния натиск, който доведе до достигане на най-ниските нива на йената спрямо долара от началото на годината и до повишаване на доходността близо до 1%.

75% от 45 икономисти, анкетирани от Bloomberg, не прогнозираха промяна в политиката преди днешната среща.

Ако промяната е била направена с идеята да се подкрепи йената в известна степен, то ЯЦБ се провали в това отношение.

Гуверньорът Казуо Уеда посочи колко е важно Япония да се придържа към ултрахлабавата си политика за подпомагане на икономическото възстановяване, тъй като банката стабилно се доближава до дългоочакваната цел за инфлация. По-специално той посочи, че е важно да се осигури силен растеж на заплатите за поддържане на положителен инфлационен цикъл, преди да бъде променена политиката. Икономистите очакват това да се случи в началото на следващата година.

Японската банка взе такова решение, докато останалите централни банки се насочват към сценарий на по-високи лихвени проценти за по-дълго време. Въпреки че Европейската централна банка запази лихвите си непроменени на заседанието си миналата седмица, а Федералният резерв се очаква да направи същото в сряда, и двата регулатора посочиха, че високите лихви ще останат в сила за известно време.

ЯЦБ остава единственият основен паричен орган, който се придържа упорито към отрицателните лихвени проценти, тъй като се стреми да стимулира инфлацията, докато останалата част от общността на глобалните централни банки се опитва да я ограничи с по-затегната парична политика.

Тя подобри своите прогнози за инфлацията, заявявайки, че вече очаква ключовият измерител на цените да остане доста над целта си от 2% за три последователни години. В страната не е имало такъв стабилен ръст на цените от 1992 г. насам.

Новата прогноза предвижда растеж на цените за 2023 г. от 2,8%, в рязък контраст с първоначалната прогноза на ЯЦБ за 1,1%, публикувана скоро след началото на войната в Украйна миналата година. Банката очаква този темп на инфлацията да се запази и през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още