IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таката от ЯЦБ: Добре е да направим една крачка към по-затегната политика

Според неутралния член на Борда Япония вече се доближава до постигането на целта за инфлацията

11:43 | 29.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Членът на Борда на Японската централна банка (ЯЦБ) Хаджиме Таката изпрати ясен сигнал, че аргументите за прекратяване на политиката на отрицателни лихви стават все по-силни. Коментарите му подкрепиха японската йена, предава Bloomberg.

„Все още съществува несигурност за икономиката на страната, но моето мнение е, че най-накрая се доближаваме до целта си за инфлацията“, заяви Таката в реч пред местни бизнес лидери в Шига, Япония в четвъртък. „Намираме се в етап на промяна на утвърденото убеждение, че заплатите и инфлацията в Япония няма да се ускорят“, каза той.

„Добре е да направим една крачка към по-затегната политика“, за да може тя да бъде в съответствие с икономическите условия.

Таката също така повтори коментарите на гуверньора Казуо Уеда и заместник-управителя Шиничи Учида, наред с други, че дори банката да сложи край на  отрицателните лихви, настройките на паричната политика ще останат адаптивни.

„Не бихме продължили с повишения на лихвените проценти отново и отново", каза Таката.

Йената се засили до 149,76 спрямо долара – най-много от седмица насам, след коментарите на Такатa, тъй като инвеститорите залагат на потенциално намаляване на разликата в лихвените проценти на Япония и САЩ.

Овърнайт суапове в момента показват 34% шанс за повишаване на лихвения процент на срещата на ЯЦБ 18-19 март. В сряда сочеха  21%.

По отношение на вероятността за промяна на политиката през март Таката изрази предпазливо мнение. Той заяви пред репортери, че би искал да помисли за действия на срещата и на следващата заради тезата си, че Япония се доближава до инфлационната си цел.

Коментарите на Таката, който се смята за неутрален член на деветчленния Управителен съвет, вероятно ще засилят спекулациите на пазара, че ЯЦБ е готова да повиши лихвените проценти в Япония за първи път от 2007 г. насам през следващите месеци.

„Трябва да обмислим гъвкави и бързи ходове, както и такива за прекратяване на програмата за контрол на кривата на доходност и на отрицателните лихви", каза Таката.

Коментарите му допълниха тези на Уеда от миналата седмица, които показват все по-голяма сигурност в перспективите за постигане на целта за инфлацията, въпреки че данните сочат, че икономиката е изпаднала в рецесия.

В реч през септември Таката два пъти отбеляза необходимостта от търпеливо удължаване на паричното разхлабване. В четвъртък той не спомена за подобна нужда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още