IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уеда от ЯЦБ: Дори да сложим край на отрицателните лихви политиката ще остане хлабава

Заместник-управителят на ЯЦБ също заяви, че трудно може да си представи бързо и постоянно затягане

11:29 | 09.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовите условия в Япония ще останат смекчени дори след като Японската централна банка сложи край на последната в света политика на отрицателни лихви, заяви гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Казуо Уеда, цитиран от Bloomberg.

„Дори да прекратим политиката на отрицателни лихви, финансовите условия вероятно ще останат разхлабени", базирайки се на икономическите прогнози на банката, каза Уеда в петък.

Коментарите на Уеда бяха последните в поредицата изявления на представители на ЯЦБ, които увериха участниците на пазара, че дори да бъде сложен край на отрицателните лихви, основната политическа позиция на банката няма да се промени.

Заместник-управителят на ЯЦБ Шиничи Учида заяви в четвъртък, че е трудно да си представи как централната банка затяга паричната си политика бързо и постоянно.

Наблягайки на последователността в паричната политика, официалните лица подкрепиха преобладаващите мнения, че първото повишаване лихвите в Япония от 2007 г. насам наближава. Уеда отново заяви, че след като целта за стабилна инфлация бъде очертана, банката ще обмисли дали да прекрати стимулите, сред които и отрицателните разходи по заемите.

Международният валутен фонд подкрепи внимателния подход на ЯЦБ, като препоръча регулаторът постепенно да започне да повишава лихвите си, след като бъде потвърдено, че инфлацията е стабилна.

„Абсолютно важно е централната банка на Япония да продължи това, което прави, а именно да действа предпазливо и да поддържа много гъвкава парична политика“, коментира пред репортери в Токио Гита Гопинат, първи заместник-управляващ директор на МВФ.

Йената отслабна след коментарите на Учида, които бяха счетени за гълъбови* от търговците. Тя поевтиня допълнително до 149,49 йени за долар, което е най-ниското ниво от ноември, след като Уеда говори в петък. Ако йената отслабне допълнително, пазарните спекулации за ранна промяна на курса може да наберат сила.

Министърът на финансите Шуничи Сузуки каза по-рано в петък, че ще продължи да следи отблизо валутния курс, като добави, че решенията, отнасящи се за паричната политика, трябва да бъдат оставени на централната банка.

Повечето наблюдатели на ЯЦБ очакват лихвите да бъдат повишени през март или април. Централната банка ще вземе следващото си решение на 19 март.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още