IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ запази паричната политика и сигнализира, че цените ще изпълнят целта ѝ

Централната банка на Япония счита, че вероятността за трайно изпълнение на целта за цените постепенно нараства

08:14 | 23.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Японската централна банка (ЯЦБ) запази ултраразхлабената си парична политика в очакван ход, като ръководителите ѝ дават още време за определяне дали ръстовете на заплатите ще са достатъчно големи, за да задържат инфлацията устойчиво в рамките на целта от 2%, предава Ройтерс.

Но, подчертавайки нарастващото си убеждение, че има условия за оттегляне на големите ѝ стимули, централната банка съобщи, че вероятността икономиката да постигне трайна инфлация от 2% продължава „постепенно да нараства“.

Трейдърите следят внимателно всякакви сигнали от гуверньора Казуо Уеда за това как ЯЦБ ще изведе краткосрочните лихви от отрицателната територия. Смята се, че това ще е следващият ход на Уеда в оттеглянето  на радикалната програма със стимули на предшественика му.

Много пазарни играчи очакват ЯЦБ да сложи край на отрицателните лихви в даден момент тази година, като неотдавнашно допитване на Ройтерс показа, че е най-вероятно това да се случи през април.

На двудневното заседание, което приключи във вторник, ЯЦБ остави непроменена краткосрочната си цел за лихвите от -0,1% и целта за доходността по 10-годишните облигации, която е около 0%. Централната банка поддържа лихвите отрицателни от 2016 г. насам.

Йената поевтиня след съобщението, като се търгува за 148,39 йени за долар.

В тримесечния си доклад за перспективите ЯЦБ понижи основните си прогнози за потребителската инфлация за фискалната година, започваща през април, до 2,4% спрямо прогнозираните през октомври 2,8%. Тя леко ревизира нагоре прогнозата за фискалната 2025 г. до 1,8% спрямо 1,7 на сто преди това.

Управителният съвет остави непроменена прогнозата си, че индексът, който следи тенденциите при инфлацията, ще достигне 1,9% през 2024 и 2025 г., подчертавайки становището на централните банкери, че икономиката е напът устойчиво да изпълнява целта за инфлация от 2%.

„Инфлацията на потребителските цени вероятно ще се ускори постепенно към целта на ЯЦБ, тъй като средносрочните и дългосрочните очаквания за инфлацията и за ръста на заплатите се увеличават“, отбелязва ЯЦБ в доклада си за перспективите.

„Вероятността за реализиране на тези перспективи продължава постепенно да расте, въпреки че несигурността за бъдещите развития остава голяма“, се казва още в доклада.

Заседанието на ЯЦБ предхожда това на Европейската централна банка в четвъртък и на Федералния резерв на САЩ следващата седмица, като и двете централни банки затегнаха агресивно паричната политика миналата година и сега очакват намаляване на лихвите в бъдеще.

Инфлацията в Япония надхвърля целта на ЯЦБ от над година, но Уеда подчертава необходимостта от задържане на лихвите, докато има повече данни, че инфлацията ще остане трайно около 2%, придружена със силен ръст на заплатите.

Предпазливостта на ЯЦБ отразява 25-годишната дефлация в Япония, която подкопа ръста на заплатите и принуди централната банка да продължава да увеличава стимулите. За последен път Япония повиши лихвите през 2007 г. и по-късно ходът беше критикуван от политиците като преждевременен.

Допитвания и коментари от бизнес лобита показват нарастваща вероятност, че повишаването на заплатите в Япония през пролетта ще бъде над 30-годишния връх от 3,5% за големите компании през миналата година – ключово предпоставка, определена от ЯЦБ, за съществуващата ултраразхлабена парична политика.

Но вероятността от постигане на друга предпоставка – стабилен ръст на цените на услугите, остава несигурна.

Макар че цените на услугите растат, повишенията са съсредоточени в сектори, които се възползват от туризма и страдат от остър недостиг на работна ръка.

Пазарите следят внимателно дали Уеда, който трябва да даде брифинг след заседанието, ще бъде по-оптимистичен, че перспективите за заплатите ще продължат да растат в тандем с инфлацията. Това ще бъде сигнал, че вероятността за край на отрицателните лихви през март или април нараства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още