IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК намали прогнозата си за глобалното търсене на петрол през 2015 г.

Ходът може да увеличи натиска над Саудитска Арабия да се съгласи на среща през февруари относно производството

14:49 | 10.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОПЕК намали прогнозата си за глобалното търсене на петрол през 2015 г.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи общата си прогноза за ръста на търсенето на петрол през следващата година - ход, който може да накара членовете на организацията да се съберат на спешна среща, за да се договорят за намаляване на производството през първото тримесечие на 2015 г., предава MarketWatch.

Групата, която се състои от 12 държави производителки на петрол предимно от Близкия изток, заяви в сряда, че вече очаква светът да има нужда от 70 000 барела на ден (BPD) по-малко петрол през следващата година, отколкото се очакваше по-рано. Картелът сега очаква, че общото търсене на петрол в световен мащаб може да достигне 28,9 млн. барела дневно през следващата година - най-слабото ниво от 12 години.

В своя месечен доклад организацията посочва също, че през миналия месец дневното количество на добива на 12-те членки е спаднало с 390 100 барела до 30,05 млн. барела. 

Констатациите от окончателния доклад за пазара за 2015 г. може да окажат натиск върху предводителя на ОПЕК Саудитска Арабия да се съгласи на провеждането на извънредно заседание на групата вероятно през февруари следващата година, за да се обсъди намаляване на производствените квоти, които в момента са фиксирани на 30 млн. барела дневно.

По време на изпълнената си със спорове среща през миналия месец във Виена членовете на ОПЕК решиха да не намаляват производствените си квоти – ход, дирижиран от Саудитска Арабия, за да подкопае по този начин растежа на американската шистова индустрия в Северна Америка.

Богатите държави от Персийския залив изтъкнаха нееднократно, че са готови да устоят на ниските цени, които обаче не са по вкуса на Венецуела и Иран – две от членките на ОПЕК. Според венецуелските и иранските власти свиването на производството би стабилизирало пазара и би намало натиска върху държавните им бюджети.

Петролът от сорт брент загуби почти 1,7% до около 65 долара за барел в Лондон преди публикуването на 100-страничния доклад на ОПЕК. Петролът загуби почти 40% от цената си от юни на фона на опасенията на анализаторите, че е „почти невъзможно да се определи къде цените на петрола ще достигнат дъното".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още