IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Фед потопи цената на петрола

В петък цената на фючърсите върху Брент с доставка през ноември се срина с 3,28%, цената на суровия петрол - с 4,62%

08:10 | 21.09.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></div>
Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху американския суров петрол паднаха рязко в петък, след като песимистичната оценка на Федералния резерв за състоянието на глобалната икономика поряза нагласите на инвеститорите.

На борсата ICE в Лондон цената на фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка през ноември се срина с 1,61 долара, или 3,28%, за да затвори седмицата на цена от 47,47 долара за барел. За седмицата търгуваните в Лондон фючърси върху Брента загубиха 63 цента от цената си, или 1,39%, на фона на опасенията от глобално икономическо забавяне, обобщава Investing.com.

На борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange цената на суровия петрол с доставка през ноември се срина в петък с 2,18 долара, или 4,62%, до 45,02 долара за барел. За цялата седмица търгуваните в Ню Йорк фючърси поевтиняват с 10 цента, или 0,11%,, след като се появиха опасения за американската икономика предвид леката инфлация.



Данни на анализаторската група Baker Hughes, оповестени в петък, разкриха, че броят на платформите за добив на петрол в САЩ е намалял с 8 през миналата седмица до 644, което е третият пореден седмичен спад за последните два месеца. 

Спредът между цената на фючърсите върху Брента и върху американския лек суров петрол WTI при затварянето на търговията в петък беше 2,45 долара за барел.

Американската централна банка (Фед) остави краткосрочните лихвени проценти непроменени в четвъртък на фона на опасенията, че слабата инфлацията и последиците от неотдавнашната нестабилност на пазарите ще повлияят негативно на американската икономика.

След двудневното си заседание във Вашингтон Комитетът по паричната политика (FOMC) заяви в своето комюнике, че е налице „солиден ръст на нови работни места, но че трябва да се изчака още, преди да се внесат промени в политиката на ниски лихви“ - сега между 0 и 0,25 на сто, възприета в края на 2008 г. в подкрепа на икономическото възстановяване. „Последните глобални икономически и финансови тенденции могат да ограничат икономическата активност до известна степен и има вероятност да окажат допълнителен натиск за свиване на инфлацията в краткосрочен план", се казва още в изявлението на FOMC.

Централната банка добави, че иска да види „по-нататъшно подобрение на пазара на труда", и да бъде "разумно уверена", че инфлацията ще нарасне, преди да увеличи лихвите.Опасенията на Фед за несигурните перспективи за растежа на световната икономика се отразиха негативно в петък на финансовите пазари и чувствителните към рисковете активи.

Забавящата се китайска икономика и волатилността на глобалните пазари също увеличиха несигурността за цената на суровината. Трусовете на пазара започнаха след неочакваното решение на Китай да девалвира юана на 11 август, което породи опасения, че икономиката може би се забавя с по-бързи темпове от очакванията. Китай е вторият по големина потребител на петрол в света след САЩ и е двигател на укрепващото търсене на петрол.

Според Goldman Sachs Group Inc. пренасищането от суров петрол може да запази цените ниски през следващите 15 години. Има под 50% шанс цените да спаднат до 20 долара за барел, най-вероятно, когато рафинериите затворят през октомври или март за поддръжка, казва Джефри Къри, ръководител на проучванията по суровините в банката, в интервю. Дългосрочната прогноза на банката е цената на петрола да е около 50 долара за барел, допълва той.

Цените на петрола са под силен натиск през последните месеци заради страховете, че пренасищането на световните пазари ще свали цените.

Добивът на петрол в глобален мащаб изпреварва търсенето след шистовия бум в САЩ и решението на Организацията на страните износителки на петрол от миналата година да не ограничава добива.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Къде изчезна колегата, къде разправяше за вятърни централи и прочие....защо сега не каже, че най-новата тенденция в мобилостроенето е с поставяне на вятърни мелници на задния капак на колата.ВЕЦ, е новото второ бъдеще на мобилостроенето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
я скивай също, това джибре етанола дали има петрол или нещо запалимо вътре в него, че нешо ме съмнява, че има. Колата не мое да запали с ракия от ябълки и банани.http://***.wikihow.com/Make-Ethanol-FuelТея тряя да са с адаптирани двигатели, това значи нови возила, а как над 50% ше си купят нови возила тея ги разправяй на некой друг ..... :)) Все едно сега в България изведнъж 5% да си купят нова кола :)) не бачкует така раотата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
При положение, че себестойността на метанола надвишава с пъти тази на бензина - едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
всичко е спекулации с тея новини бре не се ли научи вече, не им ли свикна ? *** ги кво ти пишат тука глупости, нарочно бъзикат фючърсите и се праат на улави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още